lördag, december 19, 2009

Körsbärs- och vaniljmacarons

cherrymacarons

Den här gången silade jag inte mandelblandningen utan använde den ändå - det blev som ni ser lite mer knottriga macarons. Lika goda, men inte riktigt lika vackra...

cherryvanillamacarons

Körsbärs- och vaniljmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
röd eller rosa pastafärg

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop tillsammans med färgen - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Körsbärssmörkräm med vanilj:
1/2-1 dl körsbärssirap (finns i välsorterade mataffärer)
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur
1 vaniljstång, urskrapad
rosa pastafärg

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, tillsätt vaniljskrapet och sen körsbärssirapen, lite i taget. Avsluta med att färga krämen lagom rosa.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

Recept på engelska:
Cherry Vanilla Bean Macarons

Inga kommentarer: