tisdag, maj 29, 2007

Cyberkocken - Nationaldagsversion

Jag vann förra månadens Cyberkock (hurra!) så nu är det min tur att vara värd. Det blir en liten förlängning den här månaden, så att vi får med nationaldagen - perfekt tillfälle att hitta på något roligt! Ni hittar en ingredienslista som vi kommer slumpa ingredienser ur hos Ilva på Aglio e Olio - kom jättegärna med förslag på fler roliga ingredienser, antingen här i kommentarerna, eller hos Ilva. De fyra ingredienserna läggs ut på fredag, och sen har ni på er ända tills nästa onsdag. 1-6 juni alltså. Hoppas att många vill vara med! Ni behöver ingen egen blogg, utan ni kan även maila era bidrag så lägger jag ut dem åt er.

Vi kommer ha en spännande domarpanel, som presenteras på fredag.

måndag, maj 28, 2007

Vit chokladcheesecake med jordgubbar

whitechocolatecheesecake

Vit chokladcheesecake med jordgubbar

Botten:
170 g osaltat smör
75 g pecannötter
170 g mjöl
1 msk florsocker

Smält smöret. Hacka nötterna. Rör ihop allting, och bred ut i en smord springform, min är 24 cm i diameter. Grädda på 175° i ca 22-25 minuter eller tills den är ljust gyllenbrun.

Ta ut och låt svalna helt.

Fyllning:
200 g cream cheese
300 g vit choklad
25 g socker
5 dl vispgrädde

Smält chokladen. Rör ihop socker och cream cheese, och rör ner den smälta chokladen. Vispa grädden till mjuka toppar - inte för hårt! - och vänd ner. Häll i springformen på den helt avsvalnade bottnen. Låt stå i kylen i minst tre timmar.

Topping:
ca 500 g jordgubbar

Skär av bladfästet på jordgubbarna, välj de som är mest jämna i storlek och fördela på tårtan i ett fint mönster.

Recept på engelska:
White Chocolate Cheesecake

tisdag, maj 22, 2007

Limekycklingspett med hoisinsås

kycklinghoisinlime

Kycklingspett med hoisinsås och lime
ca 20 spett

1 kg kycklingfiléer, skurna i avlånga bitar
1 flaska, 240 ml, hoisinsås
2 lime
lite salt

Riv skalet på limen fint. Pressa limen, och blanda med skal, salt och hoisinsås. Ta undan hälften och spar till sås, och marinera kycklingen i resten i minst ett par timmar, gärna över natten.

Trä sen kycklingen på spett, och grilla eller stek i ugn. (Ca 200°C i 10-15 minuter, tills de inte längre är rosa inuti.) Servera med resten av såsen att doppa i.

Recept på engelska:
Lime Chicken skewers with Hoisin Sauce

lördag, maj 19, 2007

Kryddsocker

spicesugar

Kryddsocker

1 del vanligt strösocker
1 delar farinsocker
kanel
kardemumma
kryddnejlika
muskot
vaniljsocker

Recept på engelska:
Spice Sugar

torsdag, maj 17, 2007

Lergrytekyckling med rotfrukter

lergrytekyckling

Rotfruktskyckling i lergryta

1 stor kyckling
salt och peppar
1 palsternacka
1 morot
200 g rotselleri
4 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 rött äpple
1 lagerblad
2 tsk timjan
3 dl hönsbuljong
3 msk crème fraîche

Blötlägg grytan i kallt vatten i ca en timme. Stycka kycklingen och krydda med salt och peppar. Skala och tärna rotfrukter, hacka vitlöken smått. Klyfta äpplet. Lägg allt i grytan - kycklingen överst. Krydda med lite mer salt och peppar, och timjan. Lägg i lagerbladet och häll på buljong. Ställ in i kall ugn. Sätt den på 175°C och låt den stå i ca 1,5 timmar.

Sila av skyn i en kastrull, och vispa ner crème fraîche. Häll tillbaka i grytan. Servera med ris eller pressad potatis.

Recept på engelska:
Claypot Chicken with Root Vegetables

tisdag, maj 15, 2007

Broccolipasta med Västerbottensost

broccolipasta

Smarrig lunchpasta!

Broccolipasta med Västerbottensost
1 portion

100 g pasta
1 rejäl näve broccolibuketter
50 g bacon
1 klyfta vitlök
1 dl grädde (valfri fetthalt)
1/2 dl västerbottensost, riven
svartpeppar

Koka pastan. Koka broccolibuketterna snabbt i saltat vatten tills de är lite mjuka (2-3 minuter), och häll direkt i en bunke med kallt vatten så att kokningen avstannar. Fräs baconet tills det är knaprigt. Tillsätt pressad vitlök, broccolin och grädde, och koka ihop lite.

Häll av pastan, men spara lite av vattnet. Rör sen ihop pastan med såsen, den rivna osten och svartpeppar, och späd med lite av pastavattnet så det blir lagom såsigt.

Recept på engelska:
Cheesy Broccoli Pasta

måndag, maj 14, 2007

Frostig Smultrondrink

smultrondrink

Frostig Smultrondrink
2 glas

4 cl vaniljvodka
4 cl smultronlikör
3 msk jordgubbspuré
ananasjuice
cranberryjuice
isbitar

Kör vodka, likör, puré och ananasjuice med isbitar i en mixer tills det är härligt skummigt. Häll upp i glas, toppa med cranberryjuice (som lägger sig snyggt på botten.) Inga exakta mått på juicen, det beror ju lite på hur stora glas du har...

Recept på engelska:
Frosty Wild Strawberry Cocktail

torsdag, maj 10, 2007

Jordnötsnougat

peanutnougat

Jordnötsnougat
ca 30

90 g nougat
90 g vit choklad
1-2 dl finhackade salta jordnötter

Smält nougat och vit choklad tillsammans i mikron, och rör tills det är slätt. Blanda ner jordnötterna, och klicka ut i små formar. Dekorera gärna med mer hackade jordnötter.

Recept på engelska:
Peanut Nougat

måndag, maj 07, 2007

Kreolskans gryta

kreolskgryta

Kreolskans gryta
3-4 portioner

1 stor fläskfilé
2 merguez (kryddiga lammkorvar)
1 röd paprika, strimlad
ca 100 g syltlök
ca 100 g cornichoner (delade)
ca 100 g kalamataoliver, urkärnade och delade
3-4 msk spad från syltlöken
1 vitlöksklyfta
1-2 msk idealmjöl
svartpeppar
salt
timjan
dragon
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl lätt crème fraîche

Till servering:
bulgur

Börja med att skiva korven och fräs den i en torr gryta tills den är knaprig. Ta ur och lägg åt sidan. Skiva fläskfilén och platta ut skivorna en aning med handen. Bryn i grytan (tillsätt lite extra olja om det behövs, men det brukar vara rejält med fett från korven) och salta och peppra. Ta ur efterhand tills alla skivorna är brynta. Lägg tillbaka i grytan tillsammans med korven. Dofta över mjölet, och blanda ner en nypa torkad timjan och torkad dragon. Pressa ner vitlöksklyftan, och blanda ner oliver, cornichoner, syltlök, syltlöksspad och paprikan. Häll på grädde och crème fraîche och låt koka ihop i 10-15 minuter. Koka under tiden bulgur eller ris, och servera.

Recept på engelska:
Creole Pot

fredag, maj 04, 2007

Baconlindade kronärtskocksbottnar

bacon-artichoke

Baconlindade kronärtskocksbottnar

kronärtskocksbottnar, 1 burk
140 g bacon

Dipsås:
3 msk dijonsenap
1 msk vispgrädde

Skär bottnarna i 6 bitar vardera. Skär baconet i lagom många bitar, och linda runt kronärtskocksbitarna. Lägg i en ugnssäker form, och baka i 200 grader i 10-15 minuter eller tills baconet har fått fin färg och blivit krispigt. Sätt en tandpetare i varje och servera.

Rör ihop senap och vispgrädde till dipsås, och häll i en liten skål.

Recept på engelska:
Bacon-wrapped Artichokes

onsdag, maj 02, 2007

Lag-Kakor

teamcookies

Lag-Kakor
48 stycken

200 g jordnötssmör
225 g smör
2,5 dl socker
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt
5 dl havregryn
5 dl mjöl
3 dl hackad mörk choklad
1 dl hackade salta jordnötter
1 tsk havssalt
1 tsk bakpulver

Vispa smör, jordnötssmör och båda sorternas socker pösigt. Tillsätt ägg och vanilj, vispa tills det är ljust och fluffigt. Blanda mjöl, havregryn och bakpulver, och blanda ner i smeten. Rör ner salt, hackad choklad och jordnötter.

Klicka ut på en plåt - 12 per plåt är lagom. Grädda på ca 160°C värme (varmluftsugn) i 10 minuter.

Recept på engelska:
Team Cookies

måndag, april 30, 2007

Pasta med cashewnötter och avocado

avocadocashewpesto

Pasta med cashewnötter och avocado
2 portioner

60 g cashewnötter
2 klyftor vitlök
2 pyttesmå torkade chilifrukter (eller en nypa torkade chiliflingor)
10-15 basilikablad
5-6 salviablad
1 avocado
1-2 msk olivolja
salt
lite citron
lite parmesan

Rosta cashewnötterna i en varm stekpanna tills de doftar gott och är gyllenbruna. Lägg direkt i en matberedare med vitlöksklyftorna, och kör tills det blir finfördelat. Tillsätt chili och de färska örterna, kör igen. Tillsätt avocadon, i bitar, och kör. Späd med lite olivolja till önskad konsistens. Krydda med salt och lite färskpressad citron, och avsluta med en liten handfull parmesan.

Blanda med nykokt pasta, och ät direkt. Spara en del av pastavattnet och rör ner samtidigt med peston, så blir det såsigare och lättare att blanda.

Recept på engelska:
Pasta with Avocado & Cashew Pesto

lördag, april 28, 2007

Cyberkocken: Kanapé på rökt lax, jordgubbar och fänkål med sichuanpeppar och saltat sesambräck

salmonfennelstrawberrycanape2

Här är mitt bidrag till jubileumsomgången av Cyberkocken. Ingredienserna var lax, sesam, fänkål och något bär - jordgubbar kanske möjligen är något annat botaniskt sett, men för mig är de tveklöst ett bär. Dessutom passar allt riktigt bra ihop! Det här blir en jättegod liten aptitretare, eller om man vill, en större förrätt. Sesambräcket blir en rejäl sats, det går att spara i en tät burk och äta som godis.

salmonfennelstrawberrycanape1

Kanapé på rökt lax, jordgubbar och fänkål med sichuanpeppar
4 små aptitretare, eller två större förrätter

50 g rökt lax
1/4 fänkål
5-6 jordgubbar
1-2 tsk vitvinsvinäger
1-2 tsk kallpressad rapsolja
1/2-1 tsk sichuanpeppar

Strimla laxen fint. Skiva fänkålen tunt, gärna på en mandolin. Skär jordgubbarna i små tärningar. Blanda med lite vinäger och rapsolja, smaka av så det blir lagom syrligt. Krydda med krossad sichuanpeppar. Lägg upp snyggt, och dekorera med lite fänkålstoppar.

Saltat sesambräck

130 g socker
110 g vit baksirap
1 msk saltat smör
2 dl sesamfrön
flingsalt

Börja med att rosta sesamfröna i en stor torr stekpanna på mellanhög värme. Rör hela tiden, de bränns fort. Ta av direkt när de blivit lätt gyllenbruna och häll i en skål så länge.

Koka upp socker och sirap under omrörning. Sluta röra, och låt koka ostört tills det är gyllene - men passa noga, det går fort på slutet! Rör ner smör och sesamfrön, och bred ut så tunt du kan på en teflonduk. Lägg gärna en till duk på och kavla, så går det lätt att få det tunt. Strö över lite flingsalt och låt svalna helt, bryt sen i fina bitar.

Om du vill kan du göra en enkel jordgubbssås genom att mosa ett par jordgubbar med lit vit sirap, och droppa på tallriken som dekoration. Det passar jättebra till och blir väldigt gott.

Recept på engelska:
Smoked Salmon Canapé with Fennel, Strawberries and Sichuan Peppercorns, with Salted Sesame Brittle

torsdag, april 26, 2007

Bananglass med sockerrostade pecannötter

roastedbananaicecream1

Bananglass med sockerrostade pecannötter
3 väldigt mogna bananer
70 g farinsocker
1 msk smör
375 ml mjölk (3%)
2 msk socker
1 tsk vaniljextrakt
1 tsk pressad citron
1/2 tsk salt (helst flingsalt)

Skär bananerna i bitar och lägg i en ugnssäker form. Strö över farinsocker, och dutta över smöret. Baka i 200°C i ca 30 minuter, tills bananerna är riktigt mjuka och du har en kolasmet i formen. Häll över i en stor skål, och tillsätt mjölk, socker, vanilj och citron. Mixa tills det är helt slätt med en stavmixer, och tillsätt lite salt.

Låt smeten stå kallt, gärna över natten. Kör sen i glassmaskin, och blanda ner sockerrostade pecannötter den sista minuten.

roastedbananaicecream2

Sockerrostade pecannötter
100 g pecannötter, grovt hackade
2 msk råsocker
1 msk smör

Blanda i en stor kastrull, och värm under omrörning tills sockret har smält och nötterna blivit ljust gyllenbruna. Sprid ut på en stor yta så de svalnar fort, och förvara i en lufttät burk.

Recipe in English:
Banana Ice Cream with Sugar-Toasted Pecans

måndag, april 23, 2007

Crème Brûlée med apelsin och kanel

creme-brulee-orangespice

Crème Brûlée med apelsin och kanel
2 portioner

2,5 dl vispgrädde
20 g hemgjort vaniljsocker (eller vanligt strösocker)
1-2 msk kryddigt apelsinsocker (se här, eller ersätt med 1 tsk rivet apelsinskal, lite kanel och 1 msk vanligt socker)
2 äggulor
råsocker, till ytan

Sätt ugnen på 175°C. Blanda grädden med kryddsockret, och koka upp. Låt svalna.

Vispa äggulorna med sockret, och häll över grädden. Blanda noga och häll upp i två små portionsformar. Ställ i en ugnsform, och häll varmt vatten i formen, upp till halva höjden på portionsformarna. Grädda i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut och låt svalna helt, och ställ sedan i kylen. Kan med fördel göras kvällen innan!

Vid servering, strö över råsocker, och bränn av med en liten gasolbrännare tills ytan blir knäckig.

Recept på engelska:
Spicy Orange Crème Brûlée

torsdag, april 19, 2007

Brownies med banan, espresso och fikon

bananafigespressobrownie

Brownies med banan, espresso och fikon
ca 24 bitar

225 g smör, rumsvarmt
170 g farinsocker
125 g vanligt socker
5 ägg
1 tsk vaniljextrakt
175 g mörk choklad
1 tsk malt espressokaffe
1 övermogen banan
10 torkade fikon, i små bitar
175 g mjöl

Smält chokladen i mikrovågsugnen, låt svalna lite.

Vispa smör, socker och farinsocker poröst. Rör ner äggen, ett i taget, och vispa noga. Tillsätt vanilj och espressokaffe, och bananen i bitar. Vispa ordentligt. Rör sedan ner den smälta chokladen, mjölet och fikonen. Skrapa ner i en smord ugnsform (en liten långpanna) och grädda på 175°C i ca 20-25 minuter.

Recept på engelska:
Banana Espresso Brownies with Figs

onsdag, april 18, 2007

Chèvre Tzatziki

getost-tzatziki

Chèvre Tzatziki

200 g chèvre
2 dl tjock yogurt
1/2 gurka
salt
vitpeppar
1-2 tsk flytande honung

Mosa osten och blanda med yogurten. Dela gurkan på längden, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Blanda ner i röran. Smaka av med salt, vitpeppar och lite flytande honung.

Recept på engelska:
Chèvre Tzatziki

söndag, april 15, 2007

Tomatpaj med rostad vitlök och getost



Tomatpaj med rostad vitlök och getost
4 portioner

1 ark färdig smördeg
3-4 stora tomater, skivade
1 hel vitlök
4 msk olivolja
150 g getost
1 tsk färsk timjan
salt, peppar

Valfri topping - t.ex. balsamvinäger, olivolja, svarta oliver, basilika eller parmesan.

Skiva tomaterna och låt dem rinna av på hushållspapper.

Sätt ugnen på 200°C. Börja med att rosta vitlöken. Dela klyftorna men skala dem inte. Lägg i en ugnsform med en matsked av olivoljan, och baka i ugnen ca en halvtimme eller tills klyftorna är mjuka. Ta ut och skala, och lägg de rostade vitlöksklyftorna i en bunke. Tillsätt olivolja, getost, timjan, salt och peppar, och mosa med en stavmixer.

Rulla ut smördegen. Markera en kant runt hela degen, så att du får en fin ram på pajen. Bred ut vitlöksröran. Toppa med tomaterna.

Grädda i 25 minuter. Toppa, om du vill, med balsamvinäger, mer olivolja, riven parmesan, basilika och svarta oliver.

Recept på engelska:
Chèvre Tomato Tart with Roasted Garlic

torsdag, april 12, 2007

Kikärtsdip med fetaost

chickpea-dip

Kikärtsdip med fetaost

2 burkar kikärter (á 400 gram)
2 klyftor vitlök
1/2 citron
1 tsk salt
3-4 msk olivolja
2-3 msk vatten
spiskummin
cayennepeppar
75 g fetaost
1/2 rödlök
1/2 kruka koriander

Blanda kikärter med vitlöken skuren i bitar, saften från citronen, salt och olivolja i en matberedare. Kör tills det är en slät massa, späd med lite vatten om det känns tjockt. Häll över i en skål.

Toppa med fetaost, hackad rödlök, spiskummin, cayennepeppar och hackad koriander. Servera med pitabrödschips.

Recept på engelska:
Chickpea Dip with Feta Cheese

onsdag, april 11, 2007

Pitabrödschips

pitachips

Pitabrödschips

pitabröd
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Klipp upp pitabröden så du får två halvor. Skär varje halva i trianglar. Lägg i en långpanna, och ringla över olivolja. (Kallpressad rapsolja funkar bra det med.) Strö över rikligt med flingsalt och svartpeppar. Baka i 175°C, i ca 15 minuter. Skaka om lite efter halva tiden.

Recept på engelska:
Baked Pita Chips