onsdag, december 21, 2011

Apelsinmarshmallows

orange marshmallows

Apelsinmarshmallows
ca 80 stycken

200 g apelsincompound
20 g gelatinpulver
1 vaniljstång
240 g vatten
460 g strösocker
2 äggvitor
1/4 tsk salt
florsocker

Apelsincompound:
apelsiner (helst kärnfria)
strösocker

Jag skulle inte ge mig på det här utan en mixer som vispar - jag använder min Kitchen-Aid.

Börja med apelsinerna. Skrubba så många apelsiner du vill (men det går inte åt mer än max två, du kan dock spara compounden i kylen) och lägg i kokande vatten. Koka en minut, häll av vattnet. Upprepa två gånger till. Du kokar alltså apelsinerna tre gånger, en minut, i nytt vatten varje gång.

Häll av och låt dem svalna lite. Väg apelsinerna och tillsätt hälften så mycket socker som apelsinernas vikt. (Mina vägde 460 gram, så jag tillsatte 230 g socker.) Mixa helt slätt i en matberedare. Låt eventuellt compounden rinna av lite, om den verkar väldigt blöt - häll den i så fall i en finmaskig sil.

Lägg 200 g i en skål, och blanda ner en urskrapad vaniljstång och gelatinpulvret. (Lägg resten i en burk i kylen.)

Förbered en form - ca 24*30 cm - genom att smörja den med lite olja och sikta ett tjockt lager florsocker över botten och sidorna.

Koka upp vatten och socker, och koka på medelvärme till 125°C. Ta av värmen, och rör ner apelsinblandningen. Rör försiktigt tills det är slätt. Vispa upp äggvitorna och saltet så det skummar, och tillsätt sen försiktigt den varma sockersmeten. Vispa sedan smeten på hög hastighet tills den blir riktigt tjock, vit och glänsande. Fortsätt vispa tills den blir ungefär 40°C.

Häll ut smeten i den förberedda formen. Försök breda ut den - det går lättare om du siktar över mer florsocker och använder baksidan av en träslev för att trycka ut massan.

Sikta över ett jämnt lager florsocker, och ställ formen kallt i minst tre timmar.

Vänd upp marshmallowsplattan på en skärbräda. Skär i tärningar, och sikta över mer florsocker. Det är riktigt kladdigt om man inte täcker alla skurna ytor. Förvara i rumstemperatur.

Recept på engelska:
Orange Vanilla Marshmallows

1 kommentar:

Vardaxlyx sa...

Oj detta recept måste jag testa någon gång. Såg jätte smarrig ut!
Kramkram