måndag, december 19, 2011

Saffransbröd med honung

saffranslimpa

Saffran ser man inte så ofta i matbröd, men det är fantastiskt gott. Det här brödet passar jättebra till en stark cheddarost, och är lika gott på julbordet som till frukost en snöig adventsmorgon.

Saffransbröd med honung

500 g vetemjöl
250 g fullkornsvetemjöl
50 g jäst
4 dl vatten, kallt
0,5 g saffran
1 msk hett vatten
1 msk salt
4 msk honung


Blanda ihop hälften av vetemjölet, allt fullkornsvetemjöl, jästen (smulad), och vattnet. Du behöver inte knåda – blanda bara ihop. Täck med handduk och låt stå i en timme.

Rör ut saffranet i det heta vattnet och tillsätt till degen, tillsammans med salt och honung.

Knåda ordentligt, tillsätt eventuellt mer vetemjöl om degen är mycket kladdig. Olika mjölsorter binder olika mycket vätska, och det är också beroende av bl.a. väder - jag har bakat med allt från totalt 500 till 750 g mjöl.

Låt degen vila 30 minuter i bunken innan du bakar ut den.

Forma degen till en stor rund limpa, och lägg på en plåt. Strö över lite mjöl, och täck med en handduk. Jäs i ca en timme.

Snitta ytan med en vass kniv precis innan du sätter in den i ugnen. Grädda i 200°C i ca 25-30 minuter. Låt svalna helt innan den skärs upp.

Recept på engelska:
Honey Saffron Bread

6 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Ja det är allt ett himla gott bröd :-)

Anonym sa...

Tack, precis ett sådant recept har jag letat efter! Går det att baka i förväg? Hur kan man bäst förvara det då?

Anne sa...

Jag brukar skiva och frysa, och sen rosta skivorna vartefter jag vill ha :)

Anonym sa...

Ska prova :)

Amy's piece of cake sa...

Låter riktigt gott med saffran i!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Spännande med saffran i brödet, det har jag aldrig provat! Det låter som ett perfekt bröd till en räksoppa:)