fredag, november 26, 2010

Caesarsallad med trattkantareller

svenskcaesarsallad

En något otraditionell caesarsallad - men vansinnigt god, jag lovar! Du kommer ha dressing över - den håller i kylen i ett par dagar.

Caesarsallad med trattkantareller
4 portioner

300 g trattkantareller
140 g bacon
2 krukor romansallad
1 dl riven västerbottensost

Skär baconet i strimlor och stek tills det är knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper. Stek trattkantarellerna i samma panna – all vätska ska försvinna ur svampen och det ska börja knäppa lite om den. Låt både bacon och svamp svalna tills rumstemperatur.

Riv salladen grovt och blanda i en stor skål tillsammans med dressing (du kommer kanske inte behöva all dressing, så pröva dig fram med lite i taget), krutonger, och hälften av svampen och baconet. Lägg upp på ett stort fat, och toppa med resten av svampen och baconet, samt osten.

Dressing:
4 sardellfiléer
1 ägg
1 dl riven västerbottensost
1 msk dijonsenap
3 msk rödvinsvinäger
1 tsk worcestershiresås
2 vitlöksklyftor
2 dl kallpressad rapsolja

Blanda dressingen i en matberedare, eller ännu hellre i en blender. Börja med att mixa sardeller, ägg, ost, senap, vinäger, worcestershiresås och vitlök. Tillsätt oljan droppvis tills du har en tjock dressing.

Krutonger:
3 skivor ljust surdegsbröd
2 msk olivolja
1-2 tsk flingsalt

Skär brödet i små tärningar. Blanda med olja och salt , och bred ut i en långpanna. Rosta i 200°C i ca 7-10 minuter.

Recept på engelska:
Chanterelle Caesar Salad

Inga kommentarer: