lördag, november 06, 2010

Enkelt vitt bröd

enkeltviktbrod

Enkelt vitt bröd
Baserat på ett recept ur "Enklare Bröd" av Martin Johansson

25 g jäst
3,5 dl vatten, fingervarmt
390 g vetemjöl special
2-3 tsk salt

Blanda först vatten och jäst. Rör ner mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Låt vila 30 minuter.

Vik degen såhär: blöt handen. Ta tag i ena sidan av degen och vik in mot mitten. Gör samma på alla "sidor" av degen, 3-4 vik. Du kommer känna hur degen spänns. Låt vila i 30 minuter och upprepa två gånger till. Ha gärna en handduk över bunken så torkar inte degen på ytan.

Efter tredje vikningen, låt degen jäsa i en timme. Stjälp upp på ett mjölat bakbord. Dra lite i degen, så du får en lätt avlång oval. Ta den översta tredjedelen och vik mot mitten, tryck till. Gör likadant med den nedre tredjedelen. Nu borde du ha en limpliknande degklump med en skarv på mitten. Vänd degen, fortfarande på den väl mjölade ytan, och täck med en handduk. Låt jäsa i ungefär en timme.

Värm ugnen till 250°C, och förvärm gärna en baksten eller en plåt. Vänd sedan upp den jästa degen på ett bakplåtspapper, med skarven uppåt. Skär ev. ett par jack i brödet innan du skjutsar in det i den heta ugnen. (Om du tar en skärbräda till hjälp går det enklare.) Grädda i totalt 35 minuter, men öppna gärna luckan och släpp ut lite luft var 10:e minut. Jag hade min ugn på ungefär 200-225° under gräddningen, men dels har jag en varmluftsugn, och dels beror det på hur kraftig skorpa du vill ha. (Jag vill inte ha en särskilt hård skorpa.)

Kontrollera gärna med en termometer när du tror att brödet är klart - det ska ha en innertemperatur på 96°C för att vara färdiggräddat.

Recept på engelska:
Simple White Bread

Inga kommentarer: