fredag, januari 08, 2010

Chokladsandwich med kaffeglass

coffee-icecream-sandwich

Chokladsandwich med kaffeglass


kakreceptet är från Fanny på Foodbeam, och glassen från David Lebovitz.

Chokladkakor:
180 g mjöl
1/2 tsk bakpulver
nypa salt

200 g mörk choklad
30 g osaltat smör

2 ägg
1 msk vaniljextrakt
150 g farinsocker

Rör ihop mjölet med bakpulver och salt. Smält choklad och smör i en separat bunke. (Antingeni i vattenbad eller mikro.)

Vispa ägg och farinsocker fluffigt, Rör ner vaniljextraktet, och den smälta choklad-smörblandningen. Rör ner mjölblandningen. Klicka ut runda kakor på en plåt klädd med bakplåtspapper. (Lämna lite mellanrum, men inte jättemycket.)

Grädda på 175°C i 6-8 minuter. Om kakorna är bollar snarare än platta när de kommer ur ugnen (så var det för mig), ta en liten boll aluminiumfolie och tryck till dem direkt. De ska alltså vara platta. Låt svalna på galler, och frys in.

Kaffeglass:
2,5 dl vispgrädde
3,75 dl mjölk (3%)
nypa salt
150 g socker (gärna hemgjort vaniljsocker och ett par torkade vaniljstänger om du har)
125 g kaffebönor (hela)
5 äggulor
nypa malt kaffe

Blanda hälften av grädden - 1,25 dl - med mjölk, socker, salt och kaffebönor i en kastrull. Koka upp, täck med lock, ta av värmen och låt stå i en timme.

Vispa upp äggulorna i en bunke. Häll den varma gräddblandningen över äggulorna och vispa ordentligt hela tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under omrörning på medelvärme tills smeten tjocknat. Sila ner i en bunke, och rör ner den återstående 1,25 dl vispgrädde, och en nypa malt kaffe. Ställ i kylen över natten, och kör sen i glassmaskin.

Låt glassen frysa ett par timmar, lägg sedan ihop kakorna med glass emellan. Styckfrys i ett par timmar på en skärbräda, och lägg dem sedan i en burk eller slå in i plastfolie.

Recept på engelska:
Chocolate Coffee Ice Cream Sandwiches

2 kommentarer:

Chokladbloggen sa...

Oj, det låter smarrigt! Måste prova, till sommaren kanske. Egen sandwichglass, liksom!

Sara sa...

Oj de såg riktigt goda ut!