lördag, januari 16, 2010

Kokoskakor med salt kolafyllning och chokladganache

coconutchocolatemacaron

Kokoskakor med salt kolafyllning och chokladganache


Kokoskakor:
5 äggvitor
3 msk strösocker
190 g kokosflingor
225 g florsocker

Sätt ugnen på 100°C och rosta kokosen i ca 5-8 minuter. Den ska bli ljust gyllene. Låt svalna helt. Kör sen kokosen plus hälften av florsockret i matberedare tills det är helt finmalt. Sikta genom en sil. Kör det som inte gick igenom silen tillsammans med resten av florsockret, sikta eventuellt igen, eller nöj dig med att det är hyfsat finmalt nu.

Vispa äggvitorna med strösockret till en styv, blank maräng. Rör ner kokospulvret och vänd ihop till en jämn, tjock smet.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme innan du gräddar dem på 150°C i ca 15 minuter. Låt svalna innan du lossar dem från pappret. Frys in de skal du inte vill använda direkt.

coconutcaramelmacaron


Salt kolafyllning:
235 g strösocker
85 g saltat smör
1,25 dl vispgrädde
ev. en nypa salt

Mät upp smör och grädde och låt stå i rumstemperatur 1-2 timmar innan du börjar. Häll sockret i en kastrull - helt med ljus botten så du ser vad som händer - och sätt på medelvärme. När allt sockret smält och blivit gyllenbrunt (det tar ett tag innan något händer, men sen går det fort!) så tillsätt smöret och rör. Var försiktig, det kommer att bubbla rejält. När smeten har gått ihop igen tillsätter du grädden, och rör igen. Om det blir klumpar kan du värma lite försiktigt. Tillsätt ev. en nypa salt om du vill ha kolan lite saltare. Låt svalna, och ställ in i kylen innan du ska använda den, annars är den alldeles för rinnig.

Chokladganache:
80 g mörk chokad, finhackad
0,5 dl vispgrädde

Lägg chokaden i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills det är helt slätt. Ställ ett par minuter i kylen så att den blir lite tjockare.

Fyll kakorna med en sprits eller tesked, och lägg ihop två och två. Kolafyllnigen blir lite rinnig i rumstemperatur, så förvara dem kallt och ta ut precis innan du vill servera. Båda två går bra att frysa.

Recept på engelska:
Toasted Coconut Macarons

1 kommentar:

Kajsa sa...

Gott!!