måndag, september 21, 2009

Lammgryta med apelsin och aprikoser

lamborangestew

Lammgryta med apelsin och aprikoser
4 portioner

700 g lamm, i lagom stora bitar
3 gula lökar, tunt skivade
3-4 morötter, tunt skivade
2 msk olivolja
5 kardemummakapslar
2-3 tsk kanel
3 apelsiner, pressade
1 lime, pressad
2 apelsiner, utskurna filéer
10-15 torkade aprikoser, i mindre bitar
Salt
Cayennepeppar
Pistagenötter

Kanderade apelsinskal:
30 g smör, osaltat
3 apelsiner, tunt strimlat skal
2 msk socker
2 tsk salt

Börja med apelsinskalen. Skala tunna strimlor, utan att få med något av det vita. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg ner skalen, och koka i tre minuter. Häll av vattnet, och lägg tillbaka skalen i kastrullen. Tillsätt smör, socker och salt, och fräs på medelhög värme tills karamellen börjar få färg och skalen blir lätt gyllene. Men var försiktig - de får inte brännas! Häll ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Spar smöret!

Bryn lammbitarna i omgångar i olivolja så att de får lite färg. Ta ur. Häll ner smöret som blev över från apelsinskalen, och fräs löken ett par minuter på medelhög värme. Tillsätt kardemummakapslar och kanel, och rör om ordentligt. Lägg ner lammbitarna igen. Pressa över citrusjuicen. Fyll på med lite vatten så att köttet nästan är helt täckt. Koka upp, täck med lock och småkoka i ca en timme. Lägg ner morötterna och koka i ytterligare 20 minuter. Tillsätt apelsinfiléerna och aprikoserna, och koka 10 minuter till. (Totalt kokar alltså köttet i 90 minuter.)

Smaka av med salt och cayennepeppar. Servera med hackade pistagenötter och de kanderade apelsinskalen, och gärna med kokt bulgur till.

Recept på engelska:
Orange-Apricot Lamb Stew

Inga kommentarer: