fredag, september 04, 2009

Blåbärsmacarons

vanilla-blueberrymacaron

Blåbärsmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
2 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Toppa eventuellt hälften med lite extra mald mandel. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 15-20 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

Blåbärssmörkräm:
200 g frysta blåbär
200 g strösocker
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur

Börja med att blanda blåbär och socker i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i minst en kvart, så att vätskan reducerar ner och tjocknar. Pressa genom en sil - du bör ha ca 1/2-1 dl blåbärssirap. Om det är mycket mer kan du reducera ner den ytterligare. Är det mindre så gör det inget, det kommer smaka mycket ändå.

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, tillsätt blåbärssirapen, lite i taget.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt.

Recept på engelska:
Blueberry Macarons

2 kommentarer:

Nikolina sa...

Åh, vad fina dina macarons blev! Jag har testat en gång, men mina blev himmelens bulliga. Får prova igen. Hur gör man bäst för att tina upp dem till användning vid frysförvaring, tro? Micro eller ligga framme?

Anne sa...

Allra bäst är att tina långsamt i kylen. Rumstemperatur fungerar det med, men ibland blir skalen en aning fuktiga. (Framför allt färgade skal.)