torsdag, november 20, 2008

Bräserad vitkål

braisedcabbage

Det här låter inte jättespännande, men det är faktiskt supergott! Och det sköter sig själv i ugnen. Servera gärna med knaperstekt bacon, och ett pocherat (eller stekt) ägg.

Bräserad vitkål
2 portioner

1/2 litet kålhuvud
2 små morötter
1 gul lök
3-4 msk vatten
2-3 msk olivolja
salt, svartpeppar och/eller krossad chili

Värm ugnen till 160°C.

Skär kålen i fyra klyftor, men se till att de håller ihop i rotstocken. Lägg i en ugnssäker form, gärna så att de precis får plats. Skiva lök och morot och fördela över. Ringla över vatten och olivolja, och krydda med salt, svartpeppar och gärna lite krossad chili om du har.

Täck formen ordentligt med ugnsfolie. Sätt in i ugnen och baka i ungefär en timme. Ta ut, vänd på kålskivorna och kolla så att det finns vätska kvar. Häll annars på lite mer vatten. Täck med folie igen och ställ in i ugnen en timme till.

Ta av folien, och höj värmen till 200°C. Baka kålen utan folie tills den börjar bli lite brun på ytan, i ungefär en kvart. Servera direkt, och gärna med lite stekt bacon och ett ägg.

Recept på engelska:
Braised Cabbage

3 kommentarer:

Ehsanologi sa...

Hej Anne.

det här receptet verkar Jätte gott. jag har själv fått en nytändning för vitkål på sista tiden. det är jätte gott... i alla former... jag förstår inte varför jag inte äter det oftare.

i alla fall:

på vår hemsida, www.sr.se/dingata så blev detta receptet dagens tips. klicka på middagstipset i spalten till vänster så ser du!

tack så mycket.

Kristina Eriksson sa...

Det ska jag prova, det låter jättegott.

Anonym sa...

låter faktiskt jättegott! =)