måndag, november 17, 2008
Lamm i citronsås med cous-cous
Lamm i vitlöks- och citronsås
4 portioner
1 kg lamm med ben
vatten
2 tsk sambal oelek
2 tärningar hönsbuljong (eller flytande fond)
1 lagerblad
svartpeppar
sås:
1/2 msk smör
1 klyfta vitlök
1-2 msk idealmjöl
2,5 dl matlagningsgrädde
1/2 citron - rivet skal plus pressad saft
salt, vitpeppar
Couscous:
3-4 dl cous-cous
varmt vatten
lite av buljongen
cayennepeppar
spiskummin
salt
Lägg lammet i en gryta, häll på kallt vatten så det täcker, och koka upp. Skumma av och koka upp igen. Tillsätt sambal oelek, hönsbuljong, lagerblad och lite svartpeppar, och lägg på ett lock. Sänk värmen och låt koka i ca 1,5-2 timmar.
Låt köttet svalna lite, och plocka sedan loss det från benet. Sila buljongen.
Hacka vitlöken, och fräs den i smöret i en kastrull. Rör ner mjölet, och späd med 3-4 dl av buljongen. Häll ner matlagningsgrädde, citronskal och citronsaft och koka ihop i några minuter. Smaka av med salt och vitpeppar, och blanda ner lammköttet. Låt det bli genomvarmt.
Cous-cousen har ett extremt improviserat recept, men oroa dig inte - det blir bra. Häll upp cous-cous i en skål, och strö på kryddorna. Häll på lite av den kvarvarande lammbuljongen, och sedan kokande vatten så att cous-cousen täcks med ungefär 4-5 cm vatten. Täck skålen med plastfolie och låt stå ungefär fem minuter. Fluffa sedan till med en gaffel, och servera.
Recept på engelska:
Lemony Lamb with Cous-Cous
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar