måndag, oktober 22, 2007

Oscar II:s tårta

oscar2cake

Oscar II:s tårta
från Rutiga Bakboken

Bottnar:
100 g mald sötmandel
150 g socker
4 äggvitor

Smörkräm:
4 äggulor
100 g socker
2 dl vispgrädde
150 g smör, rumsvarmt

Mandelnougat:
20 sötmandlar
3/4 dl socker

Dekoration:
mandelspån

Börja med bottnarna. Vispa vitorna tills de är styva, och vänd ner socker och mald mandel. Bred ut i runda bottnar, jag ritade mina ca 20 cm i diameter och fick ut fyra. Grädda i 175°C i ca 15 minuter.

Gör under tiden smörkrämen. Blanda äggulor, socker och grädde i en kastrull, och sjud på låg värme tills det har tjocknat till en kräm. Rör hela tiden ordentligt - det tjocknar när du minst anar det! (Du kan behöva höja värmen lite om inget händer på ett tag, men rör noga!) Ta av från värmen och klicka i smöret, rör hela tiden. Låt krämen svalna.

Smält sockret till mandelnougaten i en liten kastrull. Grovhacka mandeln under tiden, det underlättar senare. När sockret är helt smält, tillsätt mandeln och rör om. Häll ut på en smord plåt eller på folie (jag använder en teflonmatta) och låt nougaten stelna. Stöt sen i mortel, och blanda ner i smörkrämen.

Rosta mandelspånen i en het, torr stekpanna, och låt dem svalna.

Lägg ihop bottnarna med smörkräm mellan, avsluta med massor av smörkräm som ska täcka även sidorna. Det går bra att frysa den hoplagda tårtan (faktum är att den håller ihop lite bättre då.) Lägg på mandelspånen precis innan servering.

Recept på engelska:
Almond Cake (Oscar II:s cake)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det här har varit min favoritkaka i säkert 30 år. Visste inte att den hade ett namn eller att den var så väldokumenterad. Jo, jag har förstås sett den här och var, inte minst i frysdisken.

Hos oss går den helt enkelt under namnen B's kaka, för hon var först för länge sedan, eller bearnaisetårta, för utseendet och krämigheten.

Grattis på årsbloggdagen!

lumumma sa...

God kaka och framför allt snyggt blått fat! :)

Kristina Eriksson sa...

Instämmer, otroligt vackert fat! Var hittar man sådana?

Anne sa...

Kristina, det är en keramiker utanför Rättvik som har gjort det, Åsa Klockars heter hon. Hon driver en butik/café i Bönhuset i Söderås varje sommar, men man kan förstås kontakta henne året om. Hon har försäljning hemma också. Hör av dig så ska jag leta fram kontaktuppgifter om du är intresserad.

Kristina Eriksson sa...

Har hon någon hemsida? Hälsar Kristina

Anne sa...

Nej, tyvärr har hon inte det. Eller i alla fall inte sist jag träffade henne. :(