lördag, september 15, 2007

Krusbärsmarängpaj

gooseberry meringue pie

Krusbärsmarängpaj
6-8 portioner

Deg:
100 g smör
100 g socker
20 ml mjölk
1 ägg
200 g mjöl

Kör smör, socker, mjölk och ägg i matberedare. Tillsätt mjöl, och kör tills det precis går ihop till en deg. Låt vila i kylen i minst en timme. Degen räcker till ett rejält pajskal - du kan frysa in deg som blir över och använda en annan dag.

fyllning:
50 g smör
100 g råsocker
500 g krusbär

topping:
2 äggvitor
100 g strösocker
1 tsk majsmjöl eller maizena

Kavla ut pajdegen och klä en smord pajform. Använd gärna pajvikter om du har, så blir det snyggare. Förgrädda pajskalet på 180°C/160°C med varmluftsugn i 15-20 minuter, eller tills pajskalet blivit lätt gyllenbrunt.

Blanda socker och smör till fyllningen i en vid kastrull eller traktörpanna. När sockret har löst upp sig, tillsätt krusbären och koka i ett par minuter tills de börjar gå sönder. Rör om ordentligt så inte sockret blir klumpigt. Låt svalna.

Vispa äggvitorna till marängen tills de är fluffiga. Tillsätt sockret, en sked i taget, och vispa tills det är styvt och blankt. Tillsätt majsmjölet sist.

Häll fyllningen i pajskalet, och bred över marängen. Grädda i 140°C/120°C med varmluftsugn i ca 40 minuter.

Recept på engelska:
Gooseberry Meringue Pie

2 kommentarer:

Anna sa...

å gudars va gott! jag vill att mina GI veckor ska vara över NU=)

Maria Kullberg sa...

Tusen tack för det här receptet! Det blev klart uppskattat. :)

http://arbetslivet.se/forum/krusbarsmarangpaj-t238.html

Maria