söndag, januari 21, 2007

Rödvinsgryta med kött, linser och whisky



Rödvinsgryta med kött, linser och whisky
4 portioner

100 g rökt sidfläsk, i tunna strimlor
2 gula lökar, hackad
2-3 morötter, slantade
800 g högrev, tärnat
1 tsk timjan, torkad
6 dl rödvin
4 dl god köttbuljong
2 dl små gröna linser (puy-linser)
1 msk oxfond
2 msk whisky
1 msk honung
2 msk balsamvinäger
salt, peppar
1 msk maizena

till servering:
sockerärter
körsbärstomater

Fräs sidfläsket i en stor gryta, tillsammans med löken. Lägg i köttbitarna, och bryn dem en aning. Tillsätt timjan, och häll på köttbuljong och rödvin. Det borde täcka köttet. Täck med lock, och låt småkoka i ca 1,5 timmar, eller tills köttet börjar bli riktigt mört. Tillsätt morötterna efter en timme. Passa så inte grytan blir för torr, tillsätt i så fall extra vatten.

När grytan har puttrat i 1,5 timmar, tillsätt linserna och låt grytan koka i en halvtimme till. (Totalt två timmar, alltså.) Krydda med lite extra oxfond, balsamvinäger, whisky och honung, och om du vill, lite salt och peppar. Red av med maizena utrört i kallt vatten, om grytan känns lite tunn.

Servera med strimlade sockerärter och körsbärstomater, och dekorera ev. med lite kryddgrönt om du har.

Recept på engelska:
Red Wine Beef Stew with Lentils and Whisky

1 kommentar:

Norpan sa...

Tack för tipset, låter verkligen gott.....