onsdag, januari 10, 2007

Parmesankex med rostade körsbärstomater och inlagd getostParmesankex med rostade cocktailtomater och inlagd getost
ca 25
från "Canapés"

60 g mjöl
salt, cayennepeppar
45 g smör, kallt, tärnat
60 g parmesan, riven
1 tsk finhackad färsk rosmarin

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda allt i en matberedare och kör till en jämn deg. Blanda i några droppar vatten om det behövs för att få den att hålla ihop. Kavla ut degen tills den är ca 1/2 cm tjock, och ta ut små kakor med ett mått. (Du kan rulla ihop degen som blir över och kavla ut på nytt.)

Lägg kakorna på en skärbräda eller bricka och ställ i kylen i en halvtimme. Flytta dem sen till en plåt och grädda i 7-8 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Det går bra att baka kexen i förväg och ha i en helt lufttät burk. Fräscha upp dem när det är dags att äta - ett par minuter i en varm ugn gör susen. (Men låt dem svalna helt innan du lägger på någon topping.)

Rostade körsbärstomater till toppingen
12 körsbärstomater
olivolja
flytande honung
salt
svartpeppar

Dela tomaterna tvärs över och lägg i en liten ugnsform med snittsidan uppåt. Ringla över lite olja och honung, och strö över lite salt och svartpeppar. Baka i ca 200 grader i 15-20 minuter tills tomaterna har krympt ihop lite. Låt dem svalna.

Lägg tomaterna på kexen, och komplettera med små tärningar av getost eller fetaost, och en fjärdedels svart oliv. Toppa med lite grönt om du har, jag använde körvel.

Recept på engelska:
Parmesan Shortbread with Roasted Cherry Tomatoes and Marinated Goat's Cheese

Inga kommentarer: