måndag, november 13, 2006

KroppkakorKroppkakor
(stora kokboken)

8-10 stora potatisar ( ¾-1 kg)
vatten, salt

1 äggula
1 ½ - 2 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g lätt saltat fläsk
100 g rökt skinka
1-2 msk hackad gul lök
½ msk smör
½-1 tsk kryddpepparBorsta potatisen, skala, skölj och dela den. Koka den mjuk, och häll av vattnet och låt den ånga av. Pressa den varma potatisen i en bunke, och låt den bli helt kall.

Skär fläsk och skinka i små tärningar. Fräs löken i smöret, och tillsätt köttet. Låt det hela brynas, och sedan kallna helt.

Blanda potatisen med mjöl, äggula och eventuellt lite salt. Degen ska bli smidig och jämn. Rulla ut till en längd och skär i jämna bitar. Rulla till runda bullar. Gör en fördjupning i varje bulle. Lägg i rikligt med fyllning och tryck till hålet, och jämna till bullen. Platta till något.

Koka kroppkakorna i kokande saltat vatten, ett par stycken i taget, utan lock. Ta upp med hålslev, och servera med smält smör, lingon eller vit sås med kryddpeppar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Nåt som är hiskeligt gott, tillsammans med eller istället för kryddpepparen, är kanel.
Vita kroppkakor med smält smör, lingon och kanel, mmmm... Jag blev fördärvad av min systers svärmor, som kokade kroppkakor till hela släkten på sin vedspis. I skolan blev jag utskrattad av matmadammerna när jag bad om kanel, men det är lik förbannat gott!