fredag, maj 26, 2006

CitronmarängtårtaCitronmarängtårta

Marängbotten:
3 äggvitor
1 ¾ dl socker
1 dl finhackad mandel

Citronkräm:
3 äggulor
4 msk socker
½ dl nypressad citronsaft
½ dl vatten
1 msk maizena (kan uteslutas)
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 150°C. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och tillsätt sockret efter hand. Vispa tills smeten är blank och fast. Vänd ner mandel. Bred ut smeten i en cirkel på ett bakplåtspapper – sikta på ungefär 25 centimeter i diameter. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt svalna.

Blanda äggulor, socker, vatten och citron i en liten kastrull. Sjud försiktigt, rör om hela tiden. Krämen får inte koka! Om krämen inte tjocknar – det gjorde inte min – rör ner 1 msk maizena utrörd i lite kallt vatten. Ta av krämen när den tjocknat, och ställ ner i ett kallt vattenbad, tills den blir helt kall.

Vispa grädden med vaniljsockret, ganska hårt. Vänd ner i citronkrämen.

Lossa den kalla marängbotten från bakplåtspapper och ställ på aluminiumfolie. Vik en remsa folie som kant, runt om hela botten. Bred över citrongrädden. Sätt tårtan i frysen. När den har stelnat helt, efter minst fyra timmar, så kan du ta bort aluminiumfolien och packa in tårtan i plastfolie. Den kan sen hålla flera veckor i frysen. Ta ut ca 15 minuter före servering, och dekorera med vad du vill – lite mörk choklad eller färska bär, till exempel.

1 kommentar:

freja sa...

extremt gott!
men ett litet råd, kom 50 g smör i istället för vatten, och koka upp under omröring, det ger en tjock och krämig kräm,
vill du dessutom ha lite kraftigare citron smag tillsätt lite riven citronskall :)