torsdag, november 03, 2011

Surdegsbröd med hasselnötter & russin

hazelnut-raisinbread

Surdegsbröd med hasselnötter & russin
ca 20 portionsbröd

dag 1:
100 g aktiv rågsurdeg
300 ljummet vatten
180 g rågmjöl

Blanda allt, täck med en handduk och låt stå i rumstemperatur under natten.

dag 2:
blandningen från gårdagen
400 g vatten
450 g vetemjöl med hög proteinhalt
300 g rågsikt
20 g salt
200 g russin
200 g hela, rostade hasselnötter

Blanda allt utom russin och nötter, och arbeta ihop till en deg. Räkna med ungefär fem minuter i en assistent, eller det dubbla om du knådar för hand. Blanda ner russin och nötter, och fortsätt arbeta degen i ca 5 (respektive 10) minuter. Täck bunken med plast och låt degen dubbla i storlek (ca 2-4 timmar, beroende på hur aktiv surdegen är).

Stjälp upp degen, och forma portionsbröd om ca 100 g. Degen är ganska kletig, så det är inte helt lätt att rulla snygga bullar men om du viker kanterna inåt hela tiden så får du bra spänning i brödet. Lägg med den finaste, jämnaste sidan uppåt på en plåt.

Täck med en handduk och jäs i ca 90 minuter.

Sätt ugnen på 250°C. Ställ in bröden och baka i ca 10 minuter. Sänk temperaturen till 200° och baka i ca 10 minuter till.


Recept på engelska:
Hazelnut & Raisin Sourdough

Inga kommentarer: