fredag, mars 02, 2007
Havrerutor
Havrerutor
ca 24
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl lättfil
2 msk rapsolja
2 msk farinsocker
1 msk salt
2 dl havregryn
550 g rågsikt
2-3 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
ca 1/2 dl havregryn till dekoration
Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och filmjölk tills det är fingervarmt. (Det kan hända att filen börjar skära sig lite - det gör inget.) Häll degvätskan över jästen och rör om tills det löser sig. Tillsätt salt, socker, olja, havregryn och rågsikt, och 2 dl av vetemjölet. Arbeta tills du har en smidig deg som lätt släpper från bunken. Låt jäsa, övertäckt, i ca 45 minuter.
Knåda degen smidig med lite mer mjöl - om det behövs - och tryck sedan ut degen i en väl smord långpanna. (Ca 30*40 cm.) Skär degen i rutor och nagga med en gaffel. Täck med en handduk och låt jäsa i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla med ett uppvispat ägg, och strö över havregryn. Grädda i ca 15-18 minuter.
Låt svalna innan du bryter det i bitar.
Recept på engelska:
Oat Squares
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar