onsdag, mars 28, 2007
Grön Focaccia med vitlök
Grön Focaccia med vitlök
30 g jäst
1/2 liter vatten, ljummet
1 kilo mjöl
1 msk flingsalt
Topping:
2-3 klyftor vitlök, finhackade
1/2 dl olivolja
ca 30 g ruccola
1/2 kruka basilika
flingsalt
Smula jästen i en bunke. Häll över hälften av vattnet, och rör tills det löser sig. Blanda mjöl och salt i en stor bunke, och häll på jästblandningen. Blanda ordentligt, och häll på resten av vattnet. Arbeta till en deg, ta sen ur bunken och knåda rejält i 5-10 minuter. (Eller gör allt det här i din köksassistent, om du har en.) Samla ihop till en fin boll. Skär ett par djupa jack i den och om du har bråttom, täck med plastfolie så går jäsningen snabbare.
Låt jäsa till dubbel storlek - ungefär en timme. Under tiden gör du örtoljan - kör ruccola, basilika och olivolja i en matberedare eller med en stavmixer tills det är väl blandat. Blanda ner vitlöken. (Men vänta med saltet.)
Stöt ihop degen, knåda ett par gånger, och platta ut i en oljad långpanna. Häll över örtolja, och sprid ut ordentligt. Tryck ner fingrarna i degen så att det blir gropar. Strö över lite flingsalt. Täck med plastfolie och låt jäsa i ca 45 minuter.
Grädda i 230°C i ca 15 minuter.
Recept på engelska:
Green Garlic Focaccia
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar