onsdag, januari 18, 2006
Jordnötskakor med kolatopping
Jordnötskakor med kolatopping
ca 30 kakor
250 g rostade, salta jordnötter
2 msk matolja
110 g smör, rumstemperatur
1,8 dl farinsocker
1,25 dl strösocker
1 stort ägg
1 tsk vaniljextrakt (ers 2 tsk vaniljsocker)
4 dl mjöl
150 g kolor - Werthers Original mjuka
3 msk vispgrädde
Sätt ugnen på 175°C.
Börja med att köra 100 g av jordnötterna i matberedare tills de är grovhackade. Ställ åt sidan. Kör resten av jordnötterna i matberedare tills de är mycket finhackade, och tillsätt matoljan tills du har en jämn smet. (Tänk jordnötssmör.)
Vispa ihop smör, farinsocker, strösocker och jordnöttsmöret tills det är fluffigt.
Tillsätt ägg och vanilj. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta in. Sist tillsätter du de grovhackade jordnötterna.
Rulla till bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i 6 minuter. Ta sedan ut plåten, och platta försiktigt till bollarna med en stekspade. Sätt tillbaka i ugnen och grädda i 5-6 minuter till, tills kakorna börjar bli gyllenbruna.
Ta ur, och låt svalna helt. Sen är det dags för topping! Smält alla kolorna med vispgrädden i en liten kastrull, på medelvärme. Skeda försiktigt över kakorna - men bränn dig inte, varm kola är verkligen jättevarmt. Låt svalna och stelna helt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar