tisdag, januari 24, 2006

Fiskkroketter med thai-stuk



Fiskkroketter med thai-stuk
12 stora kroketter, lagom för 3-4 personer

400 g torskfiléer eller annan vit fisk
2 klyftor vitlök
färsk ingefära - 4-5 centimeter
1 msk fisksås
1 msk japansk soja
3 msk kokosmjölk
2-3 msk sweet chili-sås
stor bunt bladpersilja, eller koriander
Panko (japanskt ströbröd)
rapsolja eller frityrolja

Använd en matberedare. Kör fisken för sig själv tills den är mosig. Tillsätt vitlök, ingefära, fisksås, soja, kokosmjölk, persilja och sweet chili-sås. Kör tills det är en jämn smet - det tar bara ett par sekunder.

Forma tolv bollar av smeten, och platta ut något. Täck med panko på båda sidorna - det är ganska kladdigt! (Använd gärna plasthandskar.) Värm olja i en djup gryta eller i en fritös. Fritera bollarna på bägge sidor tills de är gyllene, det tar 3-4 minuter på varje sida. Servera med avocado-salsa och yogurtsås.

Avocado-salsa

1 avocado
1/2 röd paprika
en näve körsbärstomater
1/2 lime, pressad
1/2 rödlök
salt, peppar

Skär allt i små bitar, blanda.

Yogurtdip

grekisk eller turkisk yogurt
sambal oelek

Jättelätt - blanda, och späd ev. med lite vatten om det blir för tjockt. Servera till kroketterna.

Inga kommentarer: