måndag, januari 16, 2012

Språk och Mat

Brighton 3

*sponsrat inlägg*

Alfred Hitchcock sa en gång att konversation är den största fienden till god mat och gott vin. Han menade väl då att man lätt kan prata sönder en god måltid. Men en bra konversation kan också tillföra mycket till en måltid, speciellt om den sker utomlands, där nya smaker och intryck bidrar
till upplevelsen. När det handlar om att resa är ju två av de mest spännande ingredienserna just samtal med landets invånare, och den lokala maten. Här följer tips på ett antal olika resor som kombinerar just konversation och språkundervisning, med matlagning och gemenskap.

Språkresor förknippas oftast med skolungdomar och utlandsstudier med universitetsstuderande, men så behöver inte vara fallet idag. Att åka på språkresa och läsa kurser utomlands är lika populärt bland vuxna resenärer som ungdomar - det finns ett större kursutbud för vuxna. Har man ett
matlagningsintresse finns det inget som hindrar en från att kombinera detta med ett behöv eller en vilja att lära sig ett nytt språk. Kanske lockas man speciellt av en viss matlagningskultur och vill lära sig dess språk för att på så vis kunna fördjupa sin kunskap och möjlighet att resa
i landet? Kanske behöver man bättra på sin engelska för karriär eller utbildning och vill passa på att ta en matlagningskurs samtidigt?

Möjligheterna är många.

För de som är intresserade av syditaliensk kultur och matlagning erbjuds kurser i italienska, i kombination med tre matlagningstillfällen per vecka, i Taormina, Sicilien. Kursen varar mellan 1 vecka, upp emot ett helt läsår, så hur länge man vill stanna här beror på en själv.
Matlagningskursen sker hemma hos en lokal familj, där du tillsammans med herrn eller frun förbereder en hel måltid och sedan äter tillsammans med familjen. Här kan du fråga om allt möjligt och lära dig gamla italienska husmorstips, samt öva dina konversationskunskaper.

Vill man söka sig utanför Europa erbjuds två, tre eller fyra-veckors
matlagningskurser i Salvador i Brasilien. Här kombineras undervisning i portugisiska med det lokala bahianska köket som karaktäriseras av afrikansk, indisk och portugisiska mattraditioner. De tre unika ingredienserna som gör bahiansk matlagning särskild från resten av Brasilien är kokosnötolja, Malagueta chilipeppar och dendê, en speciell palmolja från Afrika. Liksom på de allra flesta språkresor ingår boende hos en lokal värdfamilj i priset, också det en chans att lära sig mer om lokala mattraditioner.

Engelska är det språk som flest svenskar reser utomlands för att lära sig. Det engelska köket är inte världskänt för sina kulinariska egenskaper, snarare tvärt om. Detta har dock ändrats på senare tid med bland annat Jamie Olivers intåg på våra TV-apparater. I Brighton på Englands sydkust erbjuds matlagningskurser på just Jamie Olivers restaurang och mataffär Recipease. I Brighton läser man en engelska
kurs
på morgon och tidig eftermiddag, samt studerar matlagningstekniker och recept tre eftermiddagar i veckan. Bland annat ingår thailändsk curry, skär och hack-teknik samt pasta-tillverkning. Efter matlagningen äter alla tillsammans, en möjlighet att lära känna människor från hela världen.

Utöver denna typ av språkkurs i kombination med matlagningskurser kan man söka och finna fristående matlagningskurser i de flesta länder. En matlagningskurs kan vara ett spännande alternativ till en klassisk semesterresa, eller en ovanlig chans att studera utomlands för dem som sedan länge avslutat sina studier. Alltid finns det något nytt att lära sig!

Skrivet av Ella Levin

Inga kommentarer: