onsdag, november 30, 2011

Potatis- och purjolökssoppa med bacon

potato-leek-soup

Potatis- och purjolökssoppa med bacon

70 g bacon, tärnat
2 purjolökar, den vita delen, strimlad
2 vitlöksklyftor, fint hackade
8 medelstora potatisar, tärnade
1-1,25 liter buljong
2 tsp dijonsenap
cayennepeppar
2,5 dl riven ost
1,25 dl vispgrädde
1,25 dl mjölk
salt, peppar

Fräs baconet i en stor gryta, tills det är knaprigt. Ta ur och lägg åt sidan. Fräs purjon på medelvärme i 2-3 minuter, och ha sen i vitlök i någon minut. Lägg ner potatisen och sedan buljongen - du ska ha tillräckligt för att täcka potatisen ordentligt. Krydda med dijonsenap, och en liten gnutta cayennepeppar.

Koka upp, sätt på lock, sänk värmen och låt småkoka på låg värme i ca 20 minuter. Kolla att potatisen är riktigt mjuk. Ta av grytan från värmen och mixa soppan slät med en stavmixer. Lägg i osten och låt den smälta, och rör ner mjölk och vispgrädde. Lägg i hälften av baconet. Smaka av med salt och peppar, och värm eventuellt soppan lite mer om den känns ljummen.

Servera med resterande bacon, och gärna lite extra ost.

Recept på engelska:
Bacon, Leek and Potato Soup

1 kommentar:

Vardaxlyx sa...

Hej!
Smarrigt med soppa. Jag tror att kvällens middag blir en tomatsoppa =)
Kramkram