lördag, augusti 27, 2011

Jordgubbsmacarons

strawberrymacarons-2

Jordgubbsmacarons
ca 20 fyllda kakor

3 äggvitor, rumstempererade
3 msk strösocker
200 g florsocker
110 g mandel, skalad
röd hushållsfärg, helst i pulverform

Mixa florsocker och mandel i matberedaren. Sikta genom en nätsil, mal igen om du har stora klumpar. Blanda noga. Blanda i lite färgpulver om du vill ha rosa macarons.

Vispa äggvitor och strösocker till en blank maräng. Rör ner mandelblandningen i marängen, och vänd ihop - mixa inte för mycket, inte mer än 50 tag. Du kan testa om det är lagom genom att klicka ut lite smet på bakplåtspapper - "toppen" ska sjunka ner av sig själv.

Spritsa ut runda kakor på bakplåtspapper - stora som femkronor, ungefär. Lämna framme i 30-60 minuter så att det blir ett tunt skal på dem.

Grädda i 150°C i ca 10 minuter. Skal som inte används direkt kan antingen förvaras i rumstemperatur i en lufttät burk i någon dag, eller frysas.

strawberrymacarons-1

Jordgubbsfyllning:
1/2 sats smörkräm
200 g färska jordgubbar
50 g strösocker

Mixa jordgubbarna släta. Blanda med sockret och koka upp. Reducera på medelvärme i ca 10 minuter. Passera purén genom en sil och låt svalna helt. Blanda sen med smörkrämen.

Smörkräm:
3 äggulor
75 g socker
82 g vit baksirap
225 g osaltat smör, rumstemperatur

Vispa äggulorna tills de är fluffiga. Koka upp socker och baksirap, och ta omedelbart av spisen när det kokar. Häll över äggulorna och vispa på högsta hastigheten med elvisp eller liknande tills det är helt kallt. Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är nervispat, dela smörkrämen i två bunkar. Den ena kan du spara i kylen (vispa upp igen innan du använder) eller frysa. Den andra halvan blandar du med jordgubbspurén, lite i taget.

Spritsa (eller bred) på en klick på hälften av kakorna. Lägg ihop. Förvara i frysen eller servera direkt. Vi ritade på våra med Food Markers.

Recept på engelska:
Strawberry Macarons

2 kommentarer:

Husmorsan Anette sa...

Oh! vilka söta!

CobraJab sa...

Den jordgubbsfyllingen var riktigt rejält god.

Lyckades halvdant med macaronerna dock, använde inte detta receptet, dom blev tunna och svåra att få loss. Goda ändå.
Ska testa det här macaronrecept nästa gång.