fredag, juni 06, 2008

Rabarbermousse

rhubarbmousse

Rabarbermousse
4 portioner

Baserat på ett recept från Håkan Larssons Vin och Fest

Rabarbersirap:
400 g rabarber
2 dl socker
2,5 dl vatten

Rabarbermousse:
1 dl rabarbersirap
1,5 gelatinblad
2 äggulor
60 g strösocker
3 dl vispgrädde

Rabarbergelé:
2 dl rabarbersirap
1,5 gelatinblad

Börja med att göra sirapen. Skär rabarbern i mindre bitar, och koka med socker och vatten i ca 10 minuter. Kör med stavmixer, och sila genom ett kaffefilter. (Jag försökte med sil först, men då kom det med en del fruktmassa som gör sirapen grumlig.) Det tar tid - låt det gärna stå ett par timmar. Du behöver totalt tre dl sirap - fyll annars på med lite outspädd rabarbersaft.

Mousse: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Vispa äggulorna och sockret tills det är pösigt. Värm rabarbersirapen, och smält ner gelatinbladen. Vispa ihop med ägg och sockerblandningen. Låt det hela svalna lite, och vispa sedan grädden och vänd ner den. Fyll i glas eller formar och ställ i kylen för att stelna.

Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i ca 5 minuter. Värm rabarbersirapen, och smält ner gelatinbladen. Låt det hela svalna till rumstemperatur, och häll sedan försiktigt över de nu stelnade mousserna. Ställ tillbaka i kylen ett par timmar tills gelén stelnat helt.

Boken föreslår vit chokladsorbet till - jag var lat, och hyvlade helt enkelt över lite vit choklad. Det var gott det med.

Recept på engelska:
Rhubarb Mousse

Inga kommentarer: