fredag, april 18, 2008

Pistagebullar

pistagebullar

Recept av Oscar Målevik, vinnare i SM för unga bagare

Pistagebullar
ca 35

Deg:
150 g smält smör
5 dl mjölk
5 g nystött kardemumma
50 g jäst
50 g ljust muscovadosocker
1 ägg
800-850 g vetemjöl
lite salt

Värm smör och mjölk till ungefär fingertemperatur. Smula jästen i en bunke, och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, jardemumma, socker, salt, ägg och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt lite mer mjöl om det är väldigt kladdigt. Jag körde degen ungefär 7-8 minuter i min degmaskin, den ska knådas väl. Jäs i en täckt bunke i ca 30 minuter.

Pistagefyllning:
250 g mandelmassa
150 g smör, rumstempererat
45 g marsanpulver
100 g skalade pistagenötter, inte rostade eller saltade
ev. lite vatten

Riv mandelmassan, eller om du är lat som jag, smula den bara i bunken till din assistent, och kör tillsammans med smöret till en slät massa. (Det är lättare om du river.) Hacka pistagenötterna i en matberedare, ganska fint. Blanda ner nötterna, och marsanpulvret. Tillsätt lite vatten om det behövs, du behöver en bredbar konsistens.

Utbakning:
Dela degen i två delar.

Kavla ut den ena delen till en stor rektangel. Lägg på fyllningen och vik degen på mitten på längden, så att det blir en lång, smal rektangel. Skär i smala bitar, och dela varje smal bit en gång till på längden men inte hela vägen upp - det ska se ut som ett upp- och nervänt "y" ungefär. Snurra de två "benen" runt varandra, och forma till en knut. Lägg i formar av folie eller papper, och ställ på en plåt. Upprepa med andra deghalvan.

(Eller så bakar du ut dem som helt vanliga kanelbullar, det går förstås också bra...)

Jäs under duk i ca 45 minuter. Pensla sedan med ett uppvispat ägg med en smula vatten och ett par korn salt, och strö över pärlsocker, flagad mandel, eller grovhackade pistagenötter.

Grädda i 210°C (varmluftsugn! Vanlig ugn: 225°C) i 8-10 minuter.

Recept på engelska:
Pistachio buns

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har en bit mandelmassa som ligger och "hoppar", hoppas jag kan få tag på nötterna bara. Ska se om jag kan få till dina snurror, man är så inkörd på sina egna!