fredag, december 28, 2007

Potatiskrustader med kantarellröra

mushroomtartlets

Potatiskrustader med kantarellröra
24 stycken

200 g potatis
125 g smör
200 g vetemjöl
salt

Skala potatisen, skär i bitar och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av och mosa med en gaffel eller pressa med en potatispress. Du kan använda överbliven kokt potatis, men då får du riva den grovt på rivjärn.

Blanda med mjöl, smör och lite salt till en mjuk deg. Ställ i kylen i ca 30 minuter. Kavla sedan ut den tills den är ca 3-4 mm. Ta ut rundlar med ett lagom stort mått, och lägg dem i en mini-muffinsform, eller använd engångsformar.

Gör små bollar av bakplåtspapper, och lägg en i varje form. Det förhindrar att degen puffar upp under gräddningen.

Grädda i 200°C tills kanterna har fått färg. (ca 10-15 minuter.) Ta ut, ta ur bollarna, och ställ tillbaka i ugnen tills även insidan har fått färg. (ca 5 minuter till.) Ta ut dem, och låt dem svalna helt innan du fyller dem.

Kantarellröra:
100 g trattkantareller (eller vanliga kantareller)
200 g champinjoner
200 g philadelphiaost
1 liten gul lök
salt
peppar
olivolja
rosépeppar

Hacka lök och svamp, och stek tills det blir mjukt i lite olivolja. Låt svalna, och blanda sedan med philadelphiaost. Smaka av med salt och peppar. Fyll i krustaderna, och avsluta med lite rosépeppar.

Du kan göra dem helt klara någon timme i förväg, men låt dem inte stå fyllda alltför länge. Både skal och röra kan däremot göras klara dagen innan om du vill.

Recept på engelska:
Potato Canapés with Chanterelles

Inga kommentarer: