onsdag, mars 15, 2006

Vitt Surdegsbröd



Jätteenkelt surdegsbröd! Kom bara ihåg att sätta igång i god tid - surdegen behöver tre dygn på sig.

Vitt Surdegsbröd
2 limpor

Surdeg:
2 g jäst
1,5 dl kallt vatten
200 g mjöl

Deg:
15 g jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
1 kilo mjöl
1 1/2 msk salt

Dag ett. Blanda jäst, kallt vatten och mjöl till en mjuk deg. Täck med plastfolie, och låt stå i rumstemperatur i tre dygn.

Efter tre dygn är det dags att baka. Smula jästen, och blanda med olivolja och det ljumna vattnet. Tillsätt surdegen och mjölet, och knåda i fem minuter - helst med maskin. Tillsätt saltet, och arbeta i fem minuter till. Degen ska vara slät och kännas spänstig. Forma till en boll, och lägg i en lätt oljad skål. Täck med en handduk och låt jäsa i en timme.

Dela degen i två jämnstora bitar. Forma varje bit till en limpa, och lägg båda på en plåt. Använd en hoprullad handduk mellan limporna så att de inte jäser in i varandra. Täck med en handduk och jäs i en timme till.

Värm ugnen till 250°C. När limporna har jäst klart, skär ett par skåror i dem med en vass kniv. Sätt in i ugnen och spraya in vatten för att få ånga. Sänk värmen till 175°C efter fem minuter, and grädda i 40 minuter till.

Inga kommentarer: