lördag, april 24, 2010

Citronmoussetårta med mangokompott

lemonmoussecake-100405-6

Det här var min påsktårta, därav kycklingdekorationerna :) Både citronmoussen och tårtbotten kommer - lätt modifierade - från Therèse Baalacks senaste bok, Tårtor och bakelser från en liten smula. Moussereceptet var egentligen ännu mer omfattande, men det hade blivit en på tok för hög tårta för min form. Redan nu är det mycket. Nästa gång tror jag att det får räcka till två låga tårtor istället, för den här blev både svår att skära och lite väl mastig. Men god!

Hela tårtan är gjord i en 24- cm springform, fodrad med overheadfilm. Den kräver lite planering, men på själva "tårtdagen" behöver du bara ta fram den ur frysen och dekorera. Så börja i god tid! (Den klarar sig mycket längre än ett par dagar i frysen, så du kan göra den långt i förväg.)

Citronmoussetårta med mangokompott

Två dagar innan:
Mangokompott

250 g mangotärningar
1,5 dl socker
1 msk citron
2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka upp mango, socker och citron och koka i ca 10 minuter. Mixa slätt, rör ner gelatinet och häll i en plastklädd form, ca 20-22 cm i diameter. Frys in.

En dag innan:
Chokladbotten

4 äggulor
45 g socker
4 äggvitor
90 g socker
4 msk kakao

Vispa äggulor och 45 gram socker mycket pösigt. Sikta ner kakaon och rör om, försiktigt men noggrannt.

Vispa äggvitorna skummiga, och tillsätt gradvis 90 g socker. Vispa till en blank maräng. Vänd ner i chokladsmeten. Häll i en smord form. Grädda i 175°C i ca 12- 15 minuter. Skär runt sidorna så fort du tar ut den ur ugnen och låt den falla ihop i lugn och ro.

En dag innan:
Citronmousse

5 äggulor
3 citroner (helst ekologiska eftersom du ska använda skalet)
4 gelatinblad
6 dl grädde
210 g socker
85 g vatten
600 g kesella

Tvätta citronerna noga. Riv skalet och pressa ur saften. Ta undan 3 msk, och blanda resten med skalet och kesellan till en jämn smet.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden till mjuka toppar. Vispa äggulorna skummiga.

Blanda socker och vatten (85 g) i en liten kastrull och koka till 122°C. Häll den varma sockerlagen över de skummiga äggulorna under omvispning, och vispa hela tiden tills det har svalnat till rumstemperatur.

Ta upp gelatinbladen och lägg i en liten skål tillsammans med de 3 msk citronsaft som du sparade. Värm på mycket låg effekt i mikron - det tar bara några sekunder - så att de smälter. Blanda ihop med alla andra ingredienser - både äggulevispet, grädden och kesellan.

En dag innan:
Montering:

När botten är helt sval, ta loss den, diska formen och torka den, och lägg tillbaka bottnen. Nu är det dags att fodra formen med overheadplast, så att det går ett par cm ovanför själva formen.

Häll på lite av moussen. Lägg ner den frysta skivan mangokompott, och täck med resten av citronmoussen. Ställ in hela tårtan i frysen och låt stå över natten. (Eller minst ett par tre timmar)

Innan servering ska tårtan tina i kyl, i minst två timmar men gärna längre. Flytta den helst till ett fat medan den fortfarande är fryst. Du kan behöva värma själva formen för att få loss tårtan - använd en hårfön med låg effekt!

Recept på engelska:
Lemon Mango Mousse Cake

Inga kommentarer: