torsdag, april 16, 2009

Lamm Korma

lammkorma

Det här går jättebra att göra med kyckling också, eller helt vanligt nötkött för den delen. Jag hade bitar från en tillagad lammstek i frysen som jag använde, men om du använder rått kött, bryn det innan och låt det koka klart i grytan. (Det kan ta lite längre tid i så fall.)

Lamm Korma
baserad på ett recept ur Jamie's Ministry of Food
4 portioner

600 g lamm, färdiglagat
2 gula lökar, tunt skivade
en tumstor bit färsk ingefära, finhackad
1/2 kruka färsk koriander (delad i blad och stjälkar, hacka stjälkarna)
400 g kikärter (en burk om du inte vill använda hemkokta)
matolja
400 ml kokosmjölk
3 msk flagad mandel
1 omgång kormakrydda, se nedan

Kormakrydda:
2 vitlöksklyftor
1 tumstor bit färsk ingefära
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk garam masala
1/2 tsk salt
2 msk matolja
1 msk tomatpuré
2 färska gröna chili
3 msk kokosflingor
2 msk finhackad mandel
1/2 kruka färsk koriander
2 tsk hel spiskummin
1 tsk hela korianderfrön

Börja med att rosta spiskummin och korianderfrön i en torr stekpanna, och mortla dem sedan fint. Skala vitlöken och ingefäran. Blanda alla ingredienser i en matberedare, och kör till en jämn kryddpasta.

För själva grytan: hetta upp lite matolja i en djup stekpanna eller gryta, och fräs löken, ingefäran och korianderstjälkarna på medehög värme i ca 10 minuter. Rör om så det inte bränner vid. Tillsätt kryddpastan, kokosmjölken, flagad mandel, kikärter och lammet. Häll på en eller ett par dl vatten, och låt sen grytan koka ihop under lock i ca 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris, och de färska korianderbladen. Det är gott med lite yogurt och flagad mandel också, om du vill.

Recept på engelska:
Jamie's Lamb Korma

1 kommentar:

tina sa...

Åh, lammgryta vore bra gott!