måndag, april 27, 2009

Cheesecake med päron och kardemumma

daringbakers0904

Cheesecake med päron och kardemumma
4 portionsformar
(Du får tredubbla receptet till en fullstor form, och förlänga baktiden till ungefär 50-60 minuter.)

botten:
60 g digestivekex
40 g smält smör
1/2 msk socker
droppe vaniljextrakt (eller lite vaniljsocker)

fyllning:
200 g philadelphiaost
65 g socker
1 stort ägg
0,8 dl vispgrädde
1 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk kardemumma

pocherade pärontärningar:
2 fasta, mogna päron
1 dl vatten
1 dl socker
1/2 citron, endast saften

Börja med päronen. Skala och skär i tärningar. Koka upp vatten, socker och citron. Häll ner pärontärningarna, sjud på låg värme tills päronen är mjuka (5-10 minuter, ungefär), och låt dem sen svalna i lagen. Håller bra i en burk i kylen om inte alla går åt.

Krossa digestivekexen till botten, fint. Blanda med smält smör, lite socker och vanilj. Fördela i fyra portionsformar, och tryck ut ordentligt.

Vispa ihop philadelphiaosten med sockret. Tillsätt ägget och grädden. Rör ner vanilj och kardemumma, och vispa ihop ordentligt.

Toppa kexbottnarna med några tärningar pocherat päron. Häll över ostsmeten, och se till så att det blir jämnt fördelat mellan formarna.

Ställ alla formarna i en liten ugnspanna, och häll på kokande vatten så att det går ungefär halvvägs upp på utsidan av formarna. Ställ in i ugnen på 175°C och grädda i ungefär 25 minuter.

Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt. Låt formarna stå en timme, och flytta sedan till kylskåp och låt dem stå över natten.

Servera med lite florsocker på, om du vill.

Recept på engelska:
Pear Cardamom Cheesecake

3 kommentarer:

Hon - Kånka, Han - Mulle sa...

Du är verkligen bäst på "snask"! Törs ju nästan inte kolla din blogg - blir ju sååå sugen..

Här blir det fruktsallad snart :D

Kram! /K

Anne sa...

Mm, det är inte dumt det heller :)

Det här var en bloggutmaning, så jag var alldeles tvungen :) Eller ja, cheesecake var temat, smaksättningen improviserade jag...

tina sa...

Oj oj oj vad gott det här låter!