fredag, april 17, 2009
Dumletårta
Dumletårta
baserad på ett recept av Daniel Roos
ca 8-10 bitar
Botten:
150 g hasselnötter, malda
65 g strösocker
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl vit sirap
100 g äggvita (ca 3)
Fyllning:
2 dl vispgrädde
350 g ljus choklad
90 g smör
1 tsk smörkolaarom (kan uteslutas, men finns på Essence-fabriken)
Sätt ugnen på 175°C. Blanda alla ingredienserna till bottnen, och häll i en fodrad form med löstagbar botten. (Jag använder teflonduk i botten, men smörpapper är ok - smöra i så fall.)
Grädda i ca 10 minuter och låt svalna helt.
Smält alla ingredienser till fyllningen i en kastrull på svag värme, och häll det ovanpå bottnen. Stoppa in i frysen i ett par timmar, eller gärna över natten. (Men låt den tina före servering.)
Garnera med några goda bär, och ät gärna med lite lättvispad grädde till.
Vill du ha kanterna extra snygga - snyggare än mina - så fodra formen med en ring av OH-plast eller liknande innan du häller på fyllningen.
Recept på engelska:
Chocolate Toffee Cake
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
den tårtan såg god ut! och jag blev riktigt intresserad av essencefabriken, dit måste jag gå någon dag! :)
Skicka en kommentar