onsdag, september 17, 2008

Äppelmos med vanilj

appelmos

Äppelmos med vanilj

1 kg äpplen
1/2 dl vatten
2-2,5 dl hemgjort vaniljsocker (vaniljstänger nerstuckna i en burk socker - jag har alltid det i skafferiet.)
ev. 1 tsk kardemumma, stött i mortel

Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med vattnet. Koka upp och småkoka under lock tills de är mjuka - ca 10 minuter. (Vissa, fastare äpplesorter tar lite längre tid.) Låt kardemumman koka med om du vill ha i det. Du kan också ha i andra kryddor - t.ex. en kanelstång, eller stjärnanis.

Ta av från plattan och vispa med en ballongvisp så att äpplena går sönder. Tillsätt sockret, och vispa lite till. Häll upp på rena burkar, och frys in det du inte tänker använda direkt, för det har inte så lång hållbarhet då det inte innehåller något konserveringsmedel.

Recept på engelska:
Vanilla Apple Sauce

Inga kommentarer: