söndag, september 07, 2008

Grillad fransyska

grilladfransyska

Grillad fransyska
4 portioner

800 g fransyska
2 liter oxbuljong
3 vitlöksklyftor, skalade och lätt krossade

Lägg köttet i en ganska trång kastrull, häll på buljongen och vitlöksklyftorna. Buljongen ska täcka köttet. Koka upp och skumma av, och koka sedan i ca 2 timmar under lock. Köttet ska bli mycket mört, men inte falla isär. Ställ in kastrullen i kylen, och låt köttet ligga i minst fem timmar.

Sedan är det dags för glaze:

Honungs- och sojaglaze
1,5 dl japansk ljus soja
1,5 dl honung
1 dl vatten
2 msk ingefära, riven
1 chili, färsk, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk sesamolja
2 tsk maizena utrört i lite vatten

Blanda allt utom maizenan och koka upp. Sjud ett par minuter, och red sen av med maizenan. Sjud ett par minuter till, och låt sedan glazen svalna.

Ta upp köttet ur den kalla buljongen, och skär det försiktigt i portionsbitar. Pensla med glaze, och grilla på medelvärme i ca 10-15 minuter. Pensla med mer glaze under tiden. Servera, gärna med en god potatissallad.

Recept på engelska:
Cheater's Barbecued Meat

5 kommentarer:

Viktoria Schiöler sa...

Det ska jag prova, Anne. Tack.

Anders Hagelberg sa...

Provade denna i sommar... hur god som helst. Köttet blev väldigt mört och smakrikt med glazen till.
Värt att tänka på är att köttet krymper rätt mycket under kokningen så ta gärna en rejäl bit kött från början... :)

Många Tack

Ps. Hade denna glazen under större delen av sommaren till allt möjligt. Så spara och använd igen Ds.

per kapfalt sa...

Det var det bästa grillade köttet vi har ätit!
Rekommenderas starkt

Magnus Birgersson sa...

Ska man dela köttet innan man kokar det?

Anne sa...

Nej, jag har kokat det helt, och skurit i bitar efteråt.