torsdag, januari 17, 2008

Röd rispytt

redricesalad

Röd rispytt
3-4 portioner

2,5 dl rött råris
5 dl vatten

1 msk olja
4 schalottenlökar, hackade
3 klyftor vitlök, finhackade
1 röd chili, fint hackad
1 tum-stor bit ingefära, fint hackad eller riven
1 tsk mald koriander
1 stor morot, tunt skivad
200 g gröna bönor, skurna i mindre bitar
160 ml kokosmjölk
3-4 msk soja
1 tsk mörk sirap
2 msk sweet chilisås
1 kruka färsk basilika, fint strimlad
1 näve macadamianötter, rostade och hackade
lime

Börja med att koka upp vattnet. Skölj riset och lägg i det. Sätt på ett lock och låt koka på låg värme i 45 minuter. Ta av värmen och häll över riset till en bunke så det svalnar.

Värm oljan i en stor wok eller stekpanna. Fräs lök, vitlök, chili ingefära, koriander, morot och gröna bönor i någon minut. Häll över kokosmjölk, soja och sirap, och låt det koka ihop. Rör sen ner riset, och nu kan du behöva späda med lite vatten om det är alldeles för lite sås. Rör ner lite sweet chilisås, och smaka av - du kan behöva lite extra soja också. Rör till sist ner basilikan, och toppa med macadamianötter. Servera gärna med färsk lime och ett stekt ägg.

Recept på engelska:
Red Rice Salad with Egg

Inga kommentarer: