tisdag, oktober 16, 2007

Rågsiktskakor

ragsiktsbrod

Rågsiktskakor
4 stycken

50 g smör
5 dl filmjölk
50 g jäst
3 msk sirap
2 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
750 g rågsikt

Smält smöret, tillsätt filmjölken och värm tills det är ungefär fingervarmt.

Smula ner jästen i en bunke och häll över degvätskan. Tillsätt sirap, salt, fänkål och anis. Rör ner större delen av mjölet, arbeta in, och tillsätt resten. Arbeta degen tills den blir riktigt smidig. Det kan behövas lite mer mjöl, om den är väldigt kladdig.

Jäs degen under duk till dubbel storlek. Kavla ut fyra runda plattor, 2-3 cm tjocka, och lägg på plåtar.

Nagga kakorna noga med en gaffel.

Jäs under duk i ca 30 minuter. Grädda i 225°C i ca 10 minuter. Ta ut och pensla direkt med varmt vatten. Låt svalna under duk.

Recept på engelska:
Rye-Wheat Cakes

Inga kommentarer: