torsdag, oktober 04, 2007
Bästa kanelbullarna
Bästa kanelbullarna
baserat på ett recept från Åsa Swanbergs bok: Bara Bullar
ca 40 stycken
80 g jäst
2 ägg
5 dl ljummen mjölk
ca 1 kg vetemjöl (drygt 15 dl)
200 g råsocker (2 dl)
150 g smör, rumsvarmt
1 tsk salt
2 tsk kardemumma, mald
Fyllning:
80 g smör, rumsvarmt
råsocker
kanel
Pensling:
1 ägg, vispat med 1/2 tsk vatten och en gnutta salt
pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Häll över lite av den ljumna mjölken och rör tills jästen löser sig. Rör sen ner resten av mjölken, hälften av mjölet, och äggen. Jäs under duk i en timme.
Tillsätt resten av mjölet, råsocker, salt, smör och kardemumma. Arbeta till en smidig deg. Du kan behöva ha i lite mer mjöl, du märker om degen är för kladdig. Flytta den färdiga degen till en ren bunke, och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Bred på smör, och strö över råsocker och kanel. Rulla ihop från långsidan, och skär varje rulle i ca 20 bitar. Lägg i pappersformar som du ställer direkt på en plåt, eller med bakplåtspapper under för att undvika kladd. Täck med duk och låt jäsa 30 minuter.
Vispa ägget med en gnutta salt och 1/2 tsk vatten, och pensla försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker.
Grädda i ca 250°C i 6-8 minuter.
Recept på engelska:
Swedish Cinnamon Buns
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jättegoda och saftiga bullar!
På köpet fick man också två bra tipps: Hur du blandar ihop degen under första jäsningen och sedan det lilla saltet i det uppvispade ägget som gjorde det lättare att pensla bullarna innan de åkte in i ugnen.
Bra recept. Din blogg åkte rakt in i mina favoriter.
Underbart att få receptet på engelska. HAr försökt med är inte så bra på engelska och har vänne ri amerika som så gärna vill prova och baka. TACK!
Skicka en kommentar