söndag, oktober 28, 2007

Knäckebröd med solrosfrön

knackebrod2

Knäckebröd med solrosfrön

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
3 tsk salt
1 msk honung
8 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1,5 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön

extra sesamfrön
flingsalt


Rör ut jästen i vattnet, och blanda i salt, honung och rågmjöl. Rör om, och tillsätt alla övriga ingredienser. Knåda för hand eller i degmaskin. Tillsätt lite extra mjöl om degen är alltför klibbig. Flytta degen till en ren bunke, täck med en handduk och låt jäsa i en timme.

Rulla ut degen till en lång rulle, och dela i ca 15 bitar. Kavla ut varje bit för sig. Använd extra mjöl så att inte degen fastnar i underlaget, och vänd ofta. Strö över lite sesamfrön och flingsalt innan du kavlar sista gångerna.

Kavla ett par tag med en kruskavel. Ta ut ett litet hål i mitten med ett kakmått eller ett litet glas. Eller så kavlar du hela kakor, och skär ett kors i mitten precis innan de sätts in ugnen, så är det lätt att dela dem i fyra delar sen.

Lägg på en plåt och grädda i 200°C (varmluftsugn, ta 225°C i en vanlig ugn) i ungefär 10-12 minuter. Vänd efter halva tiden.

Recept på engelska:
Swedish Crisp Bread with Sunflower seeds

Inga kommentarer: