fredag, januari 19, 2007
Kycklingrisotto med morötter och rostad vitlök
Kycklingrisotto med morötter och rostad vitlök
2 portioner
2 dl risottoris
1 gul lök
1 stor kycklingfilé (eller två små), tillagad och tärnad
2-3 klyftor rostad vitlök (gärna confiterad)
olivolja (gärna den från vitlöken, se länk ovan)
1 glas vitt vin (gärna)
2 morötter, tunt skivade på snedden
1 liter kycklingbuljong
citron
honung
chipotlechilisås (eller någon annan god, stark sås - tabasco funkar)
en näve riven parmesan
Hacka löken. Fräs lök och vitlök (det går att ha hela klyftor, de behöver inte hackas eftersom de ändå smälter ihop) i olivolja. Tillsätt morötterna och riset, och rör om ordentligt. Riset ska få lite färg. Häll på ett glas vitt vin om du råkar ha hemma, eller lite sherry. Eller uteslut, det går bra det med.
Tillsätt sakta buljongen, en slev i taget. Rör om hela tiden. När risotton ser torr ut så rör du ner mer buljong. Det är svårt att säga exakt hur mycket buljong som går åt. Risotton är klar när riset är mjukt, men inte överkokt, och när morötterna är lagom kokta. Du kanske inte behöver all buljong. Om du däremot behöver mer går det bra med lite vanligt varmt vatten.
Efter ungefär en kvart, tillsätt den tärnade kycklingen. När riset känns klart, tillsätt en slev extra buljong, citron, honung och chili. Smaka av, och justera eventuellt balansen.
Recept på engelska:
Chicken Risotto with Garlic Confit and Carrots
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar