lördag, april 29, 2006

Fransk kycklinggryta med linser



Fransk kycklinggryta med linser
6 portioner

350 g gul lök
350 g purjolök
250 g morötter
450 g kålrot
2 msk olja
6 portionsbitar kyckling, gärna lår
115 g små gröna linser (Puy-linser)
5 dl kycklingbuljong
1 dl koncentrerad äppeljuice
2 tsk maizena
3 msk crème fraîche
2 tsk grov senap
torkade örtkryddor - gärna dragon och lite salvia
färsk oregano
salt och peppar

Skala och skär löken, morötterna, purjon och kålroten i tärningar. Hetta upp oljan i en stor gryta. Krydda kycklingbitarna med salt och peppar, och bryn dem i oljan. Ta ur. Fräs löken i grytan tills de börjar bli mjuka och får lite färg. Tillsätt purjo, morötter, kålrot och linserna, och fräs i ca 2 minuter.

Lägg tillbaka kycklingen i grytan, och häll över äppeljuice och kycklingbuljong. Krydda med salt och peppar och ett par nypor torkade örtkryddor. Sätt på locket, och låt grytan småkoka i ca en timme tills kycklingen och linserna är färdiga. (Kan också göras i ugn, i ca 190°C.)

Blanda maizenan med 2 msk vatten. Rör ner i grytan tillsammans med crème fraîchen och senapen. Smaka av, och låt sjuda ihop i ett par minuter tills grytan tjocknat någon. Servera direkt, och dekorera med färsk oregano.

Inga kommentarer: