onsdag, april 05, 2006

Fenomenalt god soppa med broccoli och ost



Soppa med broccoli och ost
2-3 portioner

en bunt broccoli
1 gul lök, hackad
2 medelstora potatisar, tärnade
1 stor klyfta vitlök, hackad
1 röd paprika, tärnad
smör
salt, peppar, chilipulver, spiskummin, chipotlechilipulver (kan uteslutas)
2 msk mjöl
1 3/4 dl vispgrädde
150 g riven ost

Börja med att ansa broccolin. Skär av små buketter från stjälkarna, trimma bort nedersta tredjedelen på stjälkarna, och finhacka resten. Koka broccolibuketterna i lättsaltat vatten i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev (spar vattnet!!) och lägg i en skål med iskallt vatten. (Då behåller buketterna både färg och konsistens.)

Smält smöret i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, paprika, potatis och de hackade broccolistammarna i 5-6 minuter tills de börjar mjukna. Tillsätt salt, peppar, chilipulver, spiskummin och - om du har - chipotlechilipulver. (Jag ger som vanligt inga mått - du får prova dig fram. Börja med lite.)

Tillsätt mjölet, och fräs i två minuter under omrörning. Tillsätt sen ca 6 dl av det sparade kokvattnet från broccolin. Lägg på lock, och låt småkoka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

Häll i grädden. Tillsätt osten, och låt den smälta. Ta sen din stavmixer och mixa soppan i ett par sekunder. Den ska inte bli helt slät, utan bara lite mosig. Om du inte har en stavmixer kan du köra ca halva soppan i en helt vanlig mixer eller matberedare. Smaka av med mer kryddor. Lägg i de kokta broccolibuketterna, och låt dem värmas i soppan i ett par minuter. Servera direkt.

Blev för mycket för två personer - det hade nog räckt till tre, i synnerhet om du serverar bröd till, eller äter det som lunch. Eller inte är vrålhungrig, förstås...

2 kommentarer:

Joopey sa...

Jag är ledsen men den här var inte alls god. Smakar gräddost kryddad med chili. Inte min kopp te azlls.

Anonym sa...

Jag måste säga att soppan var jätte god. det passade bra med ost och spenat piroger till. ett litet tips !