onsdag, maj 03, 2006
Rödbetsrisotto med färsk vitlök, bondbönor och getost
Rödbetsrisotto med färsk vitlök, bondbönor och getost
3-4 portioner
200 g risottoris (jag använder gärna arborio)
2 stora rödbetor, skalade och fint tärnade
1 stor rödlök, tärnad
2 klyftor färsk vitlök, finhackade
olivolja
smör
1,5 l grönsaksbuljong
1 msk honung
2 tsk chipotle-chili (eller 1-2 tsk vanlig torkad chili)
2 tsk citronsaft
50 g rökt kalkon, strimlad
100 g hård getost, riven
en näve kokta, skalade bondbönor.
Värm buljongen. Smält smör och olivolja (lite av varje) i en stor gryta. Fräs lök och vitlök i några minuter, och tillsätt rödbetorna och riset. Fräs på hög värme tills riset får lite färg. (Sikta på 3-4 minuter, det kan vara svårt att se eftersom alltihop blir rosa-rött.)
Tillsätt sakta buljongen, en slev i taget. Rör om hela tiden. När risotton ser torr ut så rör du ner mer buljong. Det är svårt att säga exakt hur mycket buljong som går åt, men den här risotton kräver lite mer vätska än de flesta andra, och det tar också lite längre tid än vanligt eftersom rödbetorna måste bli mjuka. Risotton är klar när riset är mjukt, men inte överkokt, och när rödbetorna är lagom kokta. Du kanske inte behöver all buljong. Om du däremot behöver mer går det bra med lite vanligt varmt vatten.
Tillsätt chipotle eller chili, citron och honung. Smaka av, och krydda ev. mer. (Men var försiktig med saltet, eftersom osten är salt.) Rör ner kalkonen och det mesta av osten - spar lite till garnering.
Servera, och toppa med de illgröna bondbönorna och resten av osten.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar