lördag, april 15, 2006

Risotto Milanese



Risotto Milanese
4 portioner

2 små gula lökar, hackade
2-3 klyftor vitlök, finhackade
klick smör
lite olivolja
1 paket saffran
4 dl arborioris
2,5 dl vitt vin
ca 1,2 liter grönsaksbuljong
2 små nävar riven parmesan
1 msk flytande honung

Smält smöret och oljan i en stor kastrull, värm buljongen i en annan kastrull. Fräs lök och vitlök i smör-oljan utan att det får färg i ett par minuter. Tillsätt riset, och höj värmen - nu ska det få färg, och bli lite gyllenbrunt. Rör hela tiden. När riset har fått färg, slå över vinet, fortfarande på hög värme. Det kokar in på nån minut. Rör ner saffran. Sen börjar du tillsätta buljongen, lite i taget. Så fort risotton ser torr ut ska du ha i mer. Totalt tar det ca 20 minuter, smaka på riset så att det är färdigt. Du kanske inte behöver all buljong, eller så behöver du fylla på med varmt vatten.

När riset verkar klart rör du ner parmesan, och smakar av med honung och eventuellt salt och peppar.

Inga kommentarer: