måndag, februari 20, 2006

BagelsAtt baka bagels är buslätt. Bagels är ett väldigt populärt bröd i USA, som egentligen härstammar från östeuropa. Legenden säger att ursprunget var en bagare i Wien, som ville hylla den polska kungen Jan Sobieski som hade räddat Österrike från att bli invaderat av turkar. Kung Jan var en rackare på hästryggen, och därför bestämde sig bagaren för att göra ett bröd i form av en stigbygel - och på den vägen är det. USA har en stor judisk befolkning, och de har förstås tagit brödet med sig, så att säga. Däremot ser vi det inte så ofta i Sverige - det finns ibland fryst, och ibland på några kaffeställen. Tur att det är så enkelt att göra själv!

Här är två recept - ett basrecept, och ett för bagels smaksatta med banan, pecannötter och kanel. Det underlättar att ha en degassistent. Bagelns seghet och täthet kommer sig dels av glutenutvecklingen, och dels genom att man sjuder brödet innan man gräddar det. Glutenutveckling får man genom att.. knåda, just det. Så knåda på! Själv använder jag min Kitchen-Aid.

Bagels

2 tsk torrjäst (ca 1/2 paket)
1 msk socker
3 dl ljummet vatten
500 g mjöl (+ ev extra)
stor nypa salt

Blanda jästen med socker och 1 dl av det ljumna vattnet i en stor skål. Låt det stå i fem minuter. Blanda mjölet med saltet, och blanda ner i jästblandningen tillsammans med de återstående 2 dl ljummet vatten.

Knåda ihop till en slät deg. Den ska vara hård - du kan behöva mer mjöl - men inte torr utan smidig och elastisk. Knåda i minst tio minuter för hand - använder du maskin räcker det med 5-6.

Forma degen till en boll, och lägg i en lätt oljad bunke. Täck med en handduk och låt jäsa i ca en timme. Tryck sen till degen så att luften går ur, och låt degen vila i tio minuter.

Dela degen i åtta lika stora delar, och forma varje del till en boll. Ta varje boll och gör ett litet hål i mitten - dra sedan ut hålet försiktigt för att forma bageln. (Jag använder pekfingrarna - stick in båda, dra isär lite lätt, och snurra bageln runt fingrarna.) Lägg på en plåt, täck med en handduk och låt dem vila i tio minuter.

Koka upp en stor gryta vatten med en nypa socker i. Sänk värmen tills det sjuder, och sjud bröden ca 1 minut på var sida. Du kan ha i 2-3 samtidigt. Lyft upp och lägg tillbaka på plåten, och grädda slutligen i 14-16 minuter på 225°C.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Kan man frysa bageln innan man gräddar den och ta upp och på så vis alltid ha nygräddade bagels utan att baka varje dag?

Anne sa...

Jag har aldrig testat det Erik - jag är lite skeptisk, men.. kanske? :) Du får prova.

Anonym sa...

Jag såg ett program för ett par sedan där man fick se i från ett Bagelsbageri i New York. Deras bagels doppades i kokande vatten tillsatt med honung i stället för socker. Något du kan testa själv?

Anne sa...

Det går säkert precis lika bra. Nuförtiden använder jag ett annat recept (som jag också bloggat om), och där kokar man i vatten och bikarbonat.