onsdag, mars 02, 2011

Gotlandslimpa

gotlandslimpa

Gotlandslimpa
2 limpor

dag 1:
850 g rågsikt
1/2 msk salt
1 liter kokande vatten
1/2 påse (7g) hela pomeransskal
1/2 msk ättikssprit

Dag 2:
35 g jäst
0,75 dl mörk sirap
1 tsk socker
skurna pomeransskal från dag 1
720 g vetemjöl

Till utbak:
1 dl vetemjöl
1/2 msk sirap utrört i 1/2 dl vatten

Dag 1, morgon:

Blötlägg pomeransskalen i 1 dl kokande vatten. Låt stå hela dagen.

Dag 1, kväll:

Koka upp en liter vatten och häll över rågsikten i en bunke. Tillsätt vätskan från pomeranserna. Tillsätt även salt och ättika. Jobba degen riktigt väl, antingen med en träslev, eller i maskin i minst 10-15 minuter. Mjöla degen ordentligt, täck med dubbla handdukar och vira in hela bunken i en filt. Låt bunken stå över natten.

Häll lite nytt varmt vatten över pomeransskalen, så de håller sig mjuka tills nästa dag.

Dag 2, morgon:
Häll av pomeransskalen och skär dem i små, små bitar. Blanda tillsammans med jäst, socker, sirap och vetemjöl.

Arbeta ner i föregående dags deg. När degen är väl blandad, låt den jäsa i 45 minuter.

Stjälp ut på en mjölad yta, och forma försiktigt två limpor. Använd rejält med mjöl, degen är kladdig. Flytta limporna till plåtar med bakplåtspapper, täck med handdukar och jäs i 30 minuter.

Grädda på 200°C i totalt ca en timme. Pensla innan de sätts in med sirapsvatten, och pensla ett par gånger under gräddningstiden om du vill ha en fin, lite knäckig skorpa.

Täck de färdiggräddade bröden med handdukar, och låt svalna i rumstemperatur.

Recept på engelska:
Limpa from Gotland

2 kommentarer:

Smakverkstan sa...

Yummu. Minns då jag jobbade på Rosendals trädgårdar Gotlandslimpan från bagarna var den absoluta favoriten. Måste helt enkelt prova ditt recept!

/Linda

Anonym sa...

Det låter bra! Vi försöker just nu (fyra år senare...) att baka en Gotland-limpa-recept i Tyskland. Det är med surdeg, och bara efter jag jobbade degen (riktig väl, verkligen^^) så hittade jag din recept. Vi har ingen "rågsikt" här i Tyskland, men det kunde jag "blanda". (Vi har också ingen vetemjöl 'special', man tillsätter lite jäsmedel i Sverige kanske?). Vår recept herstammer från en bakbok från Sverige, och nästa gången kommer jag att försöka din recept.