måndag, mars 21, 2011

Kalljäst pizzadeg

pizza-1103

Kalljäst pizzadeg
3-4 portioner

20 g jäst
2,5 dl kallt vatten
3-4 dl vetemjöl
2 dl durumvetemjöl
1 tsk salt
1 tsp socker
2 msk olja

Lös upp jästen i vattnet och häll i mjöl, salt, socker och olja. Börja med 3 dl vetemjöl och tillsätt mer om det behövs - degen ska inte vara jättelös och klibbig, men inte heller för hård. Arbeta ordentligt, så du får en fin och seg deg med bra glutenutveckling.

Lägg i en bunke och täck med plast. Jäs i kylskåp - hela dagen går bra. Den bör bli ungefär dubbelt så stor. Ta ut ur kylen ett par timmar innan du ska äta, så att degen hinner få rumstemperatur. Dela i mindre bitar, rulla ut till pizzor och toppa med vad du vill. Baka i riktigt varm ugn tills den har fått lagom mycket färg - ugnar och preferenser varierar så mycket att jag inte vill ge någon rekommendation.

Recept på engelska:
Cold-Rise Pizza

1 kommentar:

M sa...

Kalljäst pizzadeg är så mycket godare än vanlig tycker jag!