måndag, januari 31, 2011

Kinesiska kycklingben

13-dag11-chickenleg

Five spice är en kinesisk kryddblandning som går att köpa lite varstans. Den kan innehålla något olika kryddor, men oftast är det stjärnanis, nejlika, kanel, fänkål och sichuanpeppar.

Kinesiska kycklingben

1 kg kycklingben, välj gärna från majskyckling så blir det extra gott
1 msk olja att steka i (helst jordnötsolja)
1 färsk röd chili, fint hackad
1 tumstor bit ingefära, fint riven
2 vitlöksklyftor, pressade
3 msk salladslök, i tunna ringar

marinad:
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk five spice
2 msk farinsocker
2 msk hoisinsås
2 msk kinesisk soja

Blanda marinaden och häll över kycklingbenen. Låt stå i kyl över natten.

Lägg sedan kycklingen - utan marinaden - i en ugnsform och baka i 200°C i ca 15-20 mimuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt, och ta ut den ur ugnen.

Värm oljan i en stor stekpanna. Låt den bli riktigt varm, och stek sen chili, ingefära, vitlök och salladslök ca 30 sekunder. De får absolut inte brännas. Lägg sen ner kycklingbenen och vänd ordentligt så de blir täckta med de färska kryddorna. Servera direkt, gärna på en bädd av fräst bladspenat med lite vitlök och chili.

Recept på engelska:
Five-Spice Chicken Legs

Inga kommentarer: