måndag, augusti 17, 2009

Fisksoppa

fisksoppa-0908

Fisksoppa
4 portioner

2 msk olivolja
2 msk tomatpure
2 morötter, grovt rivna
Ca 1 dl finstrimlad purjo
Ca 1 dl tunt skivad fänkål
1,5 dl vitt vin
3 medelstora potatisar, tärnade
1-1,5 liter vatten
2 lagerblad
2 tomater, tärnade
Fänkålsdill
Citronzest från en halv citron
Salt, peppar
nypa strösocker
400 g torskfilé i tärningar
100 g gravad lax i tunna strimlor

Värm oljan i en gryta och fräs morotsstrimlorna på hög värme i ett par minuter. Tillsätt tomatpurén och fortsätt fräsa. I med purjo och fänkål, och fräs lite till. Häll på vinet och låt det koka in. Sänk sen värmen och lägg i potatis samt 1 liter vatten och lagerblad. Låt småkoka under lock tills potatisen börjar kännas mjuk - ca 15-20 minuter. Ta upp lagerbladen, och kör om du vill lite med en stavmixer, så tjocknar soppan. Jag ville inte ha den slät, men lite mosig. Använd resten av vattnet om du vill ha den lite tunnare.

Krydda soppan med salt, peppar och en nypa strösocker. Rör ner tärnade tomater, fänkålsdillen om det var någon på din fänkål, och citronzest från en halv citron. Nu är det dags att ha i fisken - lägg först i torsken och låt sjuda tre-fyra minuter, och sen laxen som bara tar någon minut.

Servera med aioli och ett gott bröd.

Recept på engelska:
Fish Soup

1 kommentar:

tina sa...

Åh, fisksoppa vore bra gott en regnig dag som idag.